ODLIKOVANJA ZA AGRESIJU

Josipović bez komentara na grubu srpsku provokaciju

04.04.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Iako je odluka srpskih vlasti da podijeli medalje vojnicima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku i BiH izazvala oštre osude hrvatskih parlamentaraca, predsjednik Ivo Josipović na taj potez nema komentara. MVPEI je jutros u izvidnicu kod srpskih dužnosnika poslao veleposlanika RH

Predsjednik Ivo Josipović na dodjelu spomen medalja srpskim vojnicima za sudjelovanje u vojnim akcijama u Hrvatskoj i BiH nema komentara', rekli su nam na Pantovčaku.

Podsjećamo, u grupi vojnika koje odlikuje Srbija , kao i u onoj prethodnoj, bit će odlikovani najbolji od najboljih, objašnio je pukovnik Slađan Ristić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva obrane.

Da bi dobili odlikovanje za sudjelovanje u borbama na teritoriju SFRJ i SRJ, kaže on, osobe moraju imati dokaze da su bile tamo i da nisu učinile nešto što je suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog i ratnog prava.

Najava iz Srbije da će podijeliti medalje borcima koji su sudjelovali u ratovi na području bivše Jugoslavije nije dočekana blagonaklono među političkom elitom u Hrvatskoj.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova kako nam je rekao glasnogovornik Mario Dragun odmah je zatražilo od našeg veleposlanika u Beogradu da ispita ove najave.

Hrvatska na to mora reagirati i pokušati bilateralnim putem spriječiti dodjelu medalja onima koji su u Hrvatskoj sijali smrt u petogodišnjoj agresiji', smatra Andrija Hebrang koji je tijekom Domovinskog rata bio šef saniteta. Ukoliko se problem ne riješi bilateralno, nastavio je on, potrebno ga je riješiti pomoću međunarodnih institucija.

Ante Kotomanović kaže da Srbi imaju pravo uspostaviti odlikovanje i medalje kako žele kao hoće. 'To samo pokazuje sa je JNA cijelo vrijeme ratovala na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine', rekao je Kotormanović. Nije želio ulaziti u pravne mogućnosti koje bi se ovim potezom Srbije otvorile za Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju tužne za genocid. Ipak očito je da bi se upravo ta činjenica mogla bi odbiti o glavu Srbiji, ako je realizira, koja cijelo vrijeme poriče da je sudjelovala u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, a sada im dijeli medalje.

'Žao mi je što mi nemamo priznanje heroja Domovinskog rata kad evo i Srbija daje priznanja svojim časnicima i dočasnicima', poručio je na kraju Kotromanović.