NUKLEARNI PROGRAM

Josep Borrell: Europa želi zadržati sankcije Iranu

14.09.2023 u 23:41

Bionic
Reading

Njemačka, Francuska i Velika Britanija žele i nakon listopada zadržati sankcije Iranu zbog njegova nuklearnog programa jer se ta zemlja ne pridržava prethodno dogovorenih ograničenja, rekao u četvrtak Josep Borrell, šef diplomacije Europske unije

Prema sporazumu iz 2015. godine (koji se naziva Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja, skraćeno JCPoA) koji je trebao spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje, sankcije su trebale biti ukinute sredinom listopada.

Borrell će sada započeti konzultacije s Iranom, Kinom i Rusijom o daljnjim koracima, rekao je.

Iran je sklopio sporazum JCPoa s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija) i Njemačkom, a iz njega se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao.

Teheran je 2015. godine obećao da će drastično ograničiti obogaćivanje uranija i dopustiti stroge inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Europski izvori su citirali tri razloga za produljenje sankcija: rusko korištenje iranskih bespilotnih letjelica protiv Ukrajine; mogućnost iranske isporuke balističkih raketa Rusiji; lišavanje Irana dobrobiti nuklearnog sporazuma s obzirom na to da ga je Teheran prekršio, iako tek nakon što je to SAD učinio prvi, piše Reuters.

Iran je odbacio odluku kao "ilegalnu i provokativnu".

"Bez sumnje, Iran će valjano odgovoriti na ovu akciju koja jasno krši obveze EU-a, Francuske, Njemačke i Velike Britanije prema JCPOA-u i Rezoluciji 2231", priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova pozivajući se na rezoluciju UN-a koja je podržala nuklearni sporazum iz 2015. godine.