samit u bruxellesu

Još uvijek nema napretka u pregovorima o sedmogodišnjem proračunu EU-a

21.02.2020 u 11:25

Bionic
Reading

Danska premijerka Mette Frederiksen, čija je zemlja među onima koje najviše traže smanjenje proračuna EU-a, izjavila je u petak ujutro da ne vjeruje da će ovog vikenda doći do sporazuma među članicama EU-a

"Još uvijek pregovaramo. Naša je pozicija jasna. Spremna sam ostati cijeli vikend, ali će vjerojatno trebati novi izvanredni samit", izjavila je Frederiksen prije početka drugog dana izvanrednog samita na kojem čelnici EU-a pokušavaju postići dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO).

Dodala je da ne zna kada bi novi samit mogao biti sazvan. Danska, Austrija, Švedska i Nizozemska inzistiraju na tome da izdvajanje za europski proračun ne smije prelaziti jedan posto bruto nacionalnog dohotka.

Češki premijer Andrej Babiš poručio je na Twitteru da "možemo ići ravno doma ako skupina od četiri bogate zemlje nastavi inzistirati na tome".

Sedmogodišnji proračun od jedan posto BND značio bi 75 milijardi eura manje u odnosu na prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Michel je u četvrtak navečer i u petak u ranim jutarnjim satima obavio bilateralne sastanke o novom sedmogodišnjem proračunu sa čelnicima svih 27 zemalja članica. Bilo je planirano da se čelnici ponovno okupe na plenarnom sastanku najprije u 10, zatim u 11 sati, a sada je to opet pomaknuto na 12 sati. To znači da su ponovno nastavljeni bilateralni razgovori jer Michel pokušava postići neki napredak koji bi mogao predstaviti na plenarnoj sjednici Europskog vijeća.

Čelnici 27 zemalja članica okupili su se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Podloga za raspravu bio je prijedlog Michela, koji je prošli tjedan predložio proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.