mjere u pripravnosti

Još nema zaraženih u BiH

26.02.2020 u 18:12

Bionic
Reading

Predstavnici više razina vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujuči i medicinske djelatnike, u srijedu su sa zajedničkog sastanka održanog u Doboju poručili kako u toj zemlji nema zabilježen nijedan slučaj koronavirusa, te da su vlasti spremne na pojavu ove zaraze.

"Dogovorili smo koordinarano djelovanje ukoliko se pojavi slučaj koronavirusa u BiH što nije isključeno. Ne treba međutim dizati paniku među građanima, virus se može kontrolirati ako se držimo procedura koje se nalažu", rekao je nakon sastanka premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Dodao je kako su usuglašene procedure djelovanja prema osobama s potencijalnim simptomima zaraze koronavirusom. "Sve bolnice i zdravstvene ustanove širom BiH mogu takve slučajeve kontrolirati u svom području, a prema Kliničkim centrima se upućuju pacijenti s većim stupnjem oboljenja", dodao je. Tema sastanka bili su i razgovori o hitnoj nabaci potrebnog medicinskog materijala.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je kako su do sada svi testovi na pojavu koronavirusa bili negativni. Današnji sastanak u Doboju o problemu koronavirusa prvi je zajednički susret entitetskih dužnosnika i predstavnika države BiH koja zapravo, osim koordinirajuće, nema nikakve nadležnosti u oblasti zdravstva.