više od 24 sata

Još gori odlagalište otpada u Sisku; izgorjela do vrha puna hala i velike količine otpada

27.06.2022 u 20:43

Bionic
Reading

Od izbijanja velikoga požara na odlagalištu otpada u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni prošlo je više od 24 sata, a požar još nije ugašen, potvrdio je dežurni u sisačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi

Doduše, više nema otvorenoga plamena, ali debele prešane naslage otpada još uvijek tinjaju i dime se. Zbog toga će i iduće noći požarište biti pod nadzorom vatrogasaca. U cijelosti je izgorjela do vrha puna hala zagrebačke tvrtke Royal Media površine 1.750 četvornih metara, a izgorjele su i velike količine otpada na otvorenoj parceli od 7.000 četvornih metara.

O veličini požara dovoljno govori činjenica da ga nije uspjelo ugasiti šezdesetak vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila. Sisačkim su se vatrogascima pridružili i kolege iz Petrinje, Kutine, Letovanića, Strušca, Grede i Lekenika, a protekle su noći požar nadzirali vatrogasci iz JVP Sisak, PVP INA Sisak i DVD Greda. Zanimljivo je kako je halu u Novom Pračnu tvrtki Royal Media iznajmila sisačka poduzetnica Mirjana Malogorski, poznata kao aktivistica u borbi protiv dolaska tvrtke Rijekatank, koja se bavi istom djelatnosti.

Sukladno prostornoj dokumentaciji i elaboratu, dozvolu za djelatnost prikupljanja i obrade neopasnog otpada, Royal Mediji je izdala služba Sisačko-moslavačke županije. Naime, ukoliko tvrtka zadovoljava sve propise i uvjete, zakonski takvu dozvolu za neopasni otpad izdaju županije, a za opasni otpad Ministarstvo zaštite okoliša.

Iako je sisački Zavod za javno zdravstvo objavio kako zrak oko požarišta nije opasan za ljude, moguće ekološke posljedice bit će poznate tek nakon detaljnije analize.

  • +13
Požar u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Veliki požar buknuo je u nedjelju oko 17 sati na odlagalištu otpada u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni. Gorio je prešani otpad u hali i na vanjskom prostoru na području naselja Novo Pračno. Odlagalište je u vlasništvu zagrebačke tvrtke Royal Media, koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.