vremenska prognoza

Još danas snijeg u kopnenoj Hrvatskoj, a sljedeći tjedan pripremite se na promjene

23.01.2022 u 07:48

Bionic
Reading

U većem dijelu unutrašnjosti pretežno oblačno, mjestimice uz snijeg, češći u središnjim predjelima. Na krajnjem istoku uglavnom bez oborine uz sunčana razdoblja. Na Jadranu pretežno sunčano ponegdje uz umjerenu naoblaku.

Greben Azorske anticiklone proteže se iznad zapadne Europe. Ciklonalni sustav nad istočnom Europom sporo se popunjava i premješta prema jugoistoku. Nad Egejskim i Crnim morem zadržava se nestabilan vlažan zrak koji pogoduje formiranju snijega koji obilno pada na Crnomorskoj obali Turske, stoji u rognozi Bojana Lipovšćaka za N1.

Granica hladnog, vlažnog i suhog toplijeg zraka proteže se od Skandinavije preko Njemačke do Jadranskog mora. Mlazna struja koja razdvaja te dvije zračne mase postupno se premješta prema istoku i donosi nad naše područje nestabilan zrak koji uzrokuje brze promjene vremena.

Temperatura zraka je u unutrašnjosti od -4 do 0C . Na Jadranu su jutarnje temperature od 2 do 5C.

Danas će vrijeme biti promjenljivo oblačno sa snijegom u unutrašnjosti. Više snijega pasti će u zapadnim krajevima unutrašnjosti, u planinskim krajevima uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Oborina će navečer slabiti uz djelomično razvedravanje. Na Jadranu sunčano uz promjenljivu naoblaku, jaku tramuntanu i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 0 do 4, a na Jadranu od 7 do 9 °C. Poslijepodne i u noći na ponedjeljak uz sjeverni vjetar temperatura zraka u padu. U ponedjeljak hladno jutro s jakim mrazom, dnevne temperature u unutrašnjosti od -5 do -1, a na Jadranu od 2 do 4. Na Jadranu bura u jačanju.

Nastavak tjedna promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i postupno toplije.

U petak prognoziramo razvoj Genovske ciklone s kojom će zapuhati jugo koje će dopuhati oblake i oborinu nad naše krajeve krajem tjedna.