najava imunologa

Jonjić: Već iduće godine ući ćemo u prilično komotnu situaciju ako se cijepimo

27.12.2021 u 09:32

Bionic
Reading

Zbog varijante omikron otkazuje se sve više letova, a neke zemlje, poput Portugala, vraćaju stroge mjere. Češka početkom godine najavljuje obavezno cijepljenje za sve građane, a Nijemci i Talijani otkazuju dočeke Nove godine na otvorenom. U Hrvatskoj brojke novozaraženih i hospitaliziranih stagniraju, ali broj umrlih i dalje ne pada

Prof. dr.sc. Stipan Jonjić, imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci, gostujući u emisiji Studio 4 rekao je kako se omikron širi nevjerojatnom brzinom i da nema dvojbe da će se situacija koja se događa u drugim zemljama dogoditi i u Hrvatskoj. Dodao je i da možemo očekivati drastične promjene ovaj i drugi tjedan.

'Korona je već nekoliko puta pokazala neka posebna svojstva - neke dijelove zaobiđe, ali čini mi se da se to neće dogoditi kod nas jer imamo najmanje restriktivne mjere. Pretpostavljam da će se morati dogoditi i neke konkretne mjere kako bi se održao sustav', rekao je.

  • +19
Koronavirus u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

'Postoje informacije, koje dolaze iz eminentnih institucija, koje pokazuju da omikron rezultira smanjenom hospitalizacijom, ali ako imate eksponencijalni rast, onda će krajnji učinak biti veća hospitalizacija. A prijeti i opasnost da veliki broj zdravstvenog osoblja bude pogođen jer se ova varijanta toliko promijenila u svom šiljku da je rezistentna na antitijela koja smo stekli cijepljenjem ili preboljenjem', rekao je Jonjić, dodavši kako bi volio da nije u pravu, ali smatra da nas čeka nimalo lagana situacija.

Osvrnuo se i na izjave nekih stručnjaka koji omikron najavljuju kao početak kraja epidemije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

'Svi priželjkujemo varijantu virusa koja će se dobro širiti i istovremeno biti manje patogena i na neki način oponašati srodne viruse iz obitelji koronavirusa, s kojima smo stalno u kontaktu, ali ne možemo se kao društvo osloniti na 'možda će'. Znamo da je ovo opasan i smrtonosan virus, vrlo nepredvidiv i da funkcionira kao srodni virusi - udari i pobjegni. Teško mi vjerovati da se virus tako brzo adaptirao da postane benigna varijanta koronavirusa poput srodnih koronavirusa.'

'Cijelo vrijeme sam optimističan. Vjerujem da ćemo već iduće godine ući u prilično komotnu situaciju ako se cijepimo. Bit će novih cjepiva kojima ćemo možda trebati docjepljivati vulnerabilniju populaciju, idu i lijekovi koji štite... Moramo vjerovati u znanost i tehnologiju, a oni koji su odgovorni za zdravlje društva moraju činiti sve da mehanizme koji su im na raspolaganju iskoriste kako bi se očuvalo zdravlje društva', zaključio je prof. Jonjić.