evolucija virusa

Jonjić: Nije neobično što se virusi mijenjaju, ali nismo se nadali da će to biti tako snažno

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 04.03.2021 08:38
  • Objavljeno 04.03.2021 u 08:32
Stipan Jonjić

Stipan Jonjić

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Virusni imunolog Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci ističe kako virusi stalno mutiraju i time gube ili stječu prednost. Naglasio je da se svi virusi koji su mutacijama stekli prednost brže šire u populaciji, poput britanskog soja koronavirusa

Virusni imunolog Stipan Jonjić s Medicisnkog fakulteta u Rijeci gostujući u emisiji 'U mreži Prvog' HRT-a rekao je kako se svi ti virusi i dalje mijenjaju te da će se pojaviti više desetaka mutacija.

'To nije ništa neobično, ali svi smo se nadali da to neće biti tako snažno, no vidimo da se to sada događa', kazao je.

Istaknuo je da je riječ o prirodnom procesu gdje virusi mutiraju i stječu svoje genome te da je to dio evolucije virusa.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako je i dalje dobro to što se vjeruje da cjepivo djeluje na sve otkrivene sojeve virusa, jedino je južnoafrički soj upitan.

Naglasila je kako se očekuje da cjepivo djeluje čak i na taj soj zbog nadogradnje cjepiva. Istaknula je da se u Hrvatskoj o ruskom cjepivu još ne zna puno informacija, no u međuvremenu je proizvođač Sputnjika objavio rezultate istraživanja koji govore da je učinkovitost izrazito visoka preko 90 posto.

Epidemiologinja je rekla kako prije nije bilo rezultata istraživanja pa je zato cijela EU pa tako i Hrvatska bila prema tom cjepivu skeptična. No, sada je situacija drugačija, te se vjeruje kao je u rangu ostalih cjepiva. Poručila je kako svoje mišljenje treba dati i EMA, ali izgleda da proizvođač cjepiva još nije predao dokumentaciju.

Pem Novosel je kazala kako se nada da će se cjepivo Sputnjik V nabavljati na razini zemalja članica EU-a, a ne da ga svaka zemlja nabavlja samostalno. Dodala je kako je za Hrvatsku najjednostavnija metoda uvoza tog cjepiva, direktan uvoz. Napomenula je kako je Hrvatska trenutno u toj fazi za donošenje odluke.

Kaže kako je pokretnu zahtjev proizvođaču za interventnim uvozom i samo se čeka još odgovor.

'Ako cjepivo ide centraliziranim postupkom preko EMA-e, onda je naravno EMA odgovorna odnosno sam proizvođač, a ako se ide s pojedinačnim interventnim uvozom odnosno registracijom u pojedinoj zemlji onda je primjerice HALMED odgovoran za pojavu nuspojava. To je vrlo nezgodno kada se radi o novim cjepivima', istaknula je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!