imunološki odgovor

Povećava li astma rizik od teškog Covida? Stiglo je istraživanje sa Stanforda

  • Autor: Bi. S.. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2021 07:53
  • Objavljeno 04.03.2021 u 07:53
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: SATURN STILLS / Sciencephoto / Profimedia

Sama astma nije rizični čimbenik za hospitalizaciju ili teže obolijevanje od covida-19, a ljudi kod kojih je astma izazvana alergijama mogli biti zapravo imati manji rizik, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na godišnjem virtualnom sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford pratili su 5596 pacijenata koji su bili pozitivni na covid-19 od ožujka do rujna 2020.

Od tog broja, 11 posto je hospitalizirano, uključujući 100 pacijenata s astmom. Nakon što su razmotrili druga medicinska stanja pacijenata koja se povezuju s težim obolijevanjem od covida-19, među kojima su visoki tlak, bolesti srca, dijabetes i pretilost, "astma više nije bila rizični čimbenik za hospitalizaciju", rekla je dr. Lauren Eggert.

Među pacijentima koji su bili hospitalizirani, astma nije bila značajno povezana s težinom bolesti, kazala je.

Znanstvenici su također otkrili da je kod pacijenta s alergijskom astmom gotovo upola manja vjerojatnost da će ih trebati hospitalizirati u usporedbi s pacijentima s drugim vrstama astme.

Moguće objašnjenje, rekla je Eggert, je to da kod alergijske astme imunološki sustav smanjuje proizvodnju proteina ACE2 na staničnim površinama koje su glaavna ulazna točka za koronavirus.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!