ULTIMATUM ŠUSTARU

Jokić: Spremni smo otići zbog političkih pritisaka!

23.05.2016 u 14:16

  • +2

Boris Jokić, voditelj reforme školstva najavio ostavku ako Vlada ne pristane na zahtjeve

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Ljudi trebaju biti ispred politike, struka uvijek treba biti ispred politike i do srijede 25. svibnja u 10 sati ministar treba reći ide li se i kada u cjelovitu kurikularnu reformu i očitovati se o zaključcima saborskog Odbora za znanost, kazao je voditelj ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić na konferenciji za medije, ocijenivši zaključke saborskog Odbora za znanost političkim pritiscima te poručivši da skupina neće pristati na politikantstvo i političke pritiske

'Spremni smo odstupiti s našeg mjesta, ali uvažavajući važnost ovoga što radimo, jer važno je za svako dijete i za svakog roditelja - te dajemo ministru Šustaru rok do srijede do 10 sati da se očituje o našim zaključcima te do tada javnosti treba reći ide li se u ovu reformu ili ne, ima li Republika Hrvatska novca za reformu ili ne, a važno je isplatiti i zaostatke članovima radne skupine', poručio je Jokić na konferenciji za medije, na kojoj je radna skupina predstavila i osnovne informacije o provedenoj stručnoj raspravi o kurikulumskim dokumentima, mogućim daljnjim aktivnostima u okviru cjelovite kurikularne reforme te nastavku rada ekspertne radne skupine.

'Od početka naš rad prati načelna podrška, no ona je i dalje samo načelna', istaknuo je Jokić te potkrijepio svoju izjavu riječima pojedinih sudionika kurikularne reforme i poručio da 'načelna podrška, ako nije stvarna, ne znači ništa. Rečenica 'dajemo podršku kurikularnoj reformi' koju slušamo od raznih političkih subjekata ne znači ništa ako ta podrška nije stvarna'.

RTL Autor: RTL

Jokić se, naime, osvrnuo na zaključak saborskog Odbora za znanost u kojem se govori o tome da skupinu treba proširiti dodatnim stručnjacima koji će razmotriti i implementirati komentare dobivene u stručnoj raspravi. 'Ovakvi zaključci pokazuju nepoznavanje rada stručne skupine. Radili smo javno i transparentno, nisu nam potrebne nadskupine i cenzorske skupine i ovo ukazuje na neka bivša tamna vremena, na ostavštinu komunističkog sustava. Nismo spremni na političke pritiske i na to ne možemo pristati, nismo spremni na političke pritiske i politikantstvo i slijedom toga kao ekspertna radna skupina najavljujemo da smo spremni podnijeti ostavku', kazao je Jokić na konferenciji za medije.

'Struka uvijek mora biti ispred politike'

'Ako treba pričekati jednu školsku godinu, ni to nije problem, ali problematični su pritisci. Struka uvijek mora biti ispred politike. Ovakve promjene moraju biti ispred politike. Ovo je nacionalna stvar i nećemo dozvoliti da stranke barataju nečim kao za napucavanje', poručio je Jokić i istaknuo: 'Ako država ovo želi raditi na pošten način, resursi moraju biti osigurani. Podrška mora biti stvarna i operativna.'

'Imenovani smo kao ekspertna radna skupina dva puta - prvi puta je to napravio ministar Mornar, a drugi puta ministar Šustar', podsjetio je Jokić i opetovao kako je potrebna jasna podrška ovoj reformi. 'Nema našeg ultimatuma. Za nas sedam nema gore stvari od toga da kažemo da odstupamo, ali kraj reforme ne bi trebao biti čak ni da nas sedam odstupi. Nemamo moralni integritet voditi to ako nema jednoznačnih i jasnih odgovora', podcrtao je Jokić i ponovio kako ne žele više čuti ni od koga iz politike da 'daje načelnu podršku reformi'.

'Živio odgoj i obrazovanje i živjela Hrvatska!'

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u radu na reformi te medijima, koji su, istaknuo je, objektivno i s mjerom pratili rad na reformi. Podsjetio je da su dokumenti prošli kroz nekoliko faza te da su ih konzultanti pregledali, a nakon dovršetka su uključeni u raspravu.

Bilo je 2759 komentara na sve dokumente, 1846 sa skupova, a 913 stručnjaka dalo je svoje komentare, nadalje 64.847 sudionika dalo je ukupan broj komentara, a jedinstveni broj iznosi oko 35.000 građana koji su se osvrnuli na dokumente i riječ je o vrlo važnom doprinosu unutar demokratskog i javnog procesa, naglasio je Jokić.

Slijedi daljnji rad na doradi ovog dokumenta, a potom nova inačica te novo savjetovanje, a već sad je prošao kroz raspravu i javnost je pokazala što misli o njemu te će vlast nakon toga imati priliku konačno reći što misli o ovoj reformi u koju su ljudi, koji su na njoj radili, kako je kazao Jokić, 'dali cijeli svoj život. Pred ljude ne možemo više izaći na ovakav način. Živio odgoj i obrazovanje i živjela Hrvatska!'