različite zemlje

Johnson kaže da Europa ne može 'preko noći' prestati koristiti naftu i plin

07.03.2022 u 18:29

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da Europa ne može preko noći prestati koristiti naftu i plin, na zajedničkoj novinskoj konferenciji s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Londonu

"U različitim zemljama postoje različite ovisnosti i moramo to imati na umu. Ne možete jednostavno prestati koristiti naftu i plin preko noći, čak ni iz Rusije", rekao je.

"U Ujedinjenom Kraljevstvu to možemo učiniti brzo", dodao je, istaknuvši da se treba "pobrinuti da svi idemo u istom smjeru".

"Učinit ćemo to zajedno - tako da svi imamo potrebne zamjene i opskrbu".

Rutte se složio da u mnogim dijelovima Europe "i dalje vlada" ovisnost o ruskim energentima i zauzeo se da se bilo kakvu zabranu uvodi "pažljivo".

No s druge strane Bidenova administracija spremna je uvesti zabranu uvoza ruske nafte u SAD bez saveznika u Europi, rekla su za Reuters dva izvora upoznata s time, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Predsjednik Joe Biden trebao bi u ponedjeljak održati video konferenciju s čelnicima Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva nastojeći osigurati njihovu potporu za zabranu uvoza iz Rusije.