predsjednik sad-a na twitteru

Joe Biden: 'Pristaše MAGA-e zaratili su protiv prava žena, ali bitka za pobačaj nije gotova'

22.01.2023 u 18:18

Bionic
Reading

Bitka za pobačaj "nije gotova", izjavio je Joe Biden u nedjelju, točno 50 godina nakon glasovite presude Vrhovnog suda kojom je zajamčen pristup pobačaju diljem Sjedinjenih Država, ali je srušena u lipnju prošle godine

"Trebali smo danas slaviti pedesetu obljetnicu Roe protiv Wadea", sudske odluke koja je desetljećima jamčila pravo na pobačaj na čitavom teritoriju SAD-a, napisao je demokratski predsjednik u objavi na Twitteru.

"Umjesto toga, republikanski čelnici 'MAGA' (pristaše programa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa "Učinimo Ameriku ponovno velikom" ili "Make America Great Again") zaratili su protiv prava žena da same odlučuju o svom zdravlju", istaknuo je Joe Biden.

"Uvijek sam se borio i borit ću se za reproduktivna prava žena", poručio je predsjednik koji nema velike ovlasti u vezi s tim pitanjem. Najviši američki sud u lipnju prošle godine je ukinuo tu presudu ocijenivši da Ustav ne jamči pravo na namjerni prekid trudnoće. Tako je Vrhovni sud, u koji je Donald Trump imenovao konzervativne suce, omogućio dvadesetek država u kojima su republikanci na vlasti da zabrane ili znatno ograniče pristup pobačaju.

  • +2
Joe Biden Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Biden je u 'tvitovima' u nedjelju istaknuo da se "o pravu žena na izbor ne može pregovarati" i pozvao Kongres da donese zakon koji će biti u skladu s presudom Roe protiv Wadea. No 80-godišnji demokrat teško može uspjeti u tome: Zastupnički dom Kongresa je nedavno prešao u ruke konzervativaca. Predsjednik je od lipnja 2022. donio tek nekoliko izvršnih uredbi ograničenog dometa.

Potpredsjednica Kamala Harris treba u nedjelju u govoru u prigodi 50. obljetnice presude Roe protiv Wadea najaviti niz novih zakonskih mjera. Ovaj put Bijela kuća želi zaštititi pristup tabletama na bazi mifepristona (RU 486) za prekid trudnoće u prvim tjednima. Aktivisti za pravo žena na izbor najavili su skupove u nedjelju u više američkih gradova kako bi obilježili obljetnicu.