Roe vs. Wade

Kamala Harris na obilježavanju 50. obljetnice ključne presude za prava žena

19.01.2023 u 06:59

Bionic
Reading

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris sudjelovat će u nedjelju na Floridi na obilježavanju 50. obljetnice presude Roe vs. Wade kojom je 1973. godine ženama priznato ustavno pravo na pobačaj, a koju je u lipnju prošle godine poništio američki Vrhovni sud.

Harris će na obilježavanju 50. obljetnice te presude godine održati govor kojim će istaknuti odlučnost Bidenove administracije u obrani reproduktivnih prava i nakon izbora održanih na polovici njegova mandata. Demokrati su se u kampanji zalagali za pravo žena na izbor i postigli bolje rezultate nego što se očekivalo.

Američka potpredsjednica u govoru će se "zauzeti za to da nacionalno zakonodavstvo zaštiti reproduktivna prava te će naglasiti razliku između ekstremnoga pristupa republikanaca reproduktivnom zdravlju i pristupa administracije pod vodstvom Bidena i Harris", rekao je viši dužnosnik administracije.

Predsjednik Joe Biden i Kamala Harris nastavit će u 2023. godini vršiti pritiske u Kongresu protiv donošenja zakona kojima se brani pravo žena na izbor, a među kojima je i pokušaj republikanaca da izglasaju zabranu pobačaja na nacionalnoj razini, kao i zakonima u legislaturama pod republikanskom kontrolom gdje izabrani dužnosnici prihvaćaju ekstremne restrikcije poput kaznenog progona liječnika koji obavljaju pobačaje, rekao je viši dužnosnik administracije.

Osim toga, pozvat će Kongres da donese zakon o pravu na pobačaj, dodao je.

Izgledi da se presuda Roe vs. Wade pretoči u zakon nisu se popravili otkako je administracija to prvi put predložila, a Biden je nastojao pronaći nove načine da zaštiti dostupnost pobačaja.

Dužnosnik je u srijedu rekao da je za zakonodavna zasjedanja u 2023. podneseno 60 zakonskih prijedloga koji se protive pravu na izbor te da u američkim državama koje su zabranile pobačaj trenutačno živi 26 milijuna žena.

Odluka Kamale Harris da održi govor na Floridi posljedica je prošlogodišnje odluke te države zabrani pobačaj, bez iznimke u slučaju silovanja i incesta, istaknuo je.

Guverner Floride, republikanac Ron DeSantis mogući je predsjednički kandidat na izborima 2024. godine.

Obljetnicu će obilježiti i predsjednik Biden izjavom i proglasom, rekao je dužnosnik, ne navodeći pojedinosti.