NAKON CJELONOĆNOG SASLUŠANJA

Joci Amsterdamu određen pritvor od 30 dana

30.04.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Istražni sudac Specijalnog suda pokrenuo je rano jutros istragu protiv Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, zbog sumnje da je organizirao ubojstvo vlasnika Nacional Ive Pukanića i odredio mu pritvor od 30 dana

Nakon saslušanja koje je počelo sinoć oko 21 sat, a završilo u ranim jutarnjim satima, Jocić je prebačen u Okružni zatvor u Beogradu.

U krivičnoj prijavi koju je u srijedu navečer protiv Sretena Jocića podnijela srbijanska policija stoji da je on Pukanića planirao ubiti još 2007. Jocić je u prijavi osumnjičen za zločinačko udruživanje i teško ubojstvo u kojem su sudjelovala još šestorica osumnjičenih. Jocić je organizirao kriminalnu skupinu u kojoj su bratići Robert i Luka Matanić, Slobodan Đurović zvani Kardinal, Željko Milovanović, kao i Amir Mafalani i Bojan Gudurić

Jocić je na saslušanju u beogradskoj policiji, a ne pred istražnim sucem, kako su prvobitno izvijestili neki beogradski mediji, kazao kako protiv njega ne postoji nijedan dokaz koji ga može povezati s tim ubojstvom.

Jocićev branitelj Zdenko Tomanović, koji je bio na saslušanju, rekao je da je njegov klijent kategoričan u tome da ne postoji nijedan dokaz njegove umiješanosti u ubojstvo Pukanića, jer, kako je rekao, Jocić nema veze s tim i ne želi se izjašnjavati u povodu glasina.

'Na moj zahtjev on je odbio izjašnjavati na glasine, novinske natpise, bilo čije komentare, ali je jasno stavljeno na znanje nadležnim organima da će na svaki dokaz pribavljen u skladu s međunarodnim pravom i našim zakonima Jocić izjašnjavati', rekao je Tomanović srbijanskoj državnoj televiziji RTS.

Tomanović je istaknuo kako njegov branjenik smatra da je na taj način, bez dokaza i uz neprovjerene glasine, srbijansko tužiteljstvo 'gurnulo svog državljanina u obračune policijsko-obavještajnih struktura i podzemlja u Hrvatskoj', stavljajući mu na teret najteže kazneno djelo.

Desetak dana prije Jocićeva uhićenja, mediji su objavili iskaz zaštićenog svjedoka koji je rekao da je Jocić organizirao Pukanićevu likvidaciju te da je za to zadužio svog kuma i prvog suradnika Slobodana Đurovića zvanog Kardinal
'Jocić zbog toga posljednjih dvadeset dana doslovno nije izlazio iz kuće u Tolstojevoj 33, koju je unajmio od Mirjane Marković, udovice Slobodana Miloševića. Planirao je pobjeći u Austriju, navodno kako bi se liječio od epilepsije', rekao je izvor Blica.

No policija ga je preduhitrila i uhitila ga u ponedjeljak u vili na Dedinju. Jocić je nakon određivanja pritvora prebačen u Okružni zatvor u Bačvanskoj ulici u Beogadu. Tako će se drugi put iza rešetaka naći s Miloradom Ulemekom Legijom. Iako su mediji naveliko pričali o Jocinoj osveti Legiji i navodnoj poruci da će mu 'ubiti ženu, djecu, psa i mačku', od sukoba dvojice tada najjačih vođa kriminalnih organizacija nije bilo ništa.