ODVJETNIK HANŽEKOVIĆ

'Ježić će vratiti 5 milijuna eura mita kako je i obećao'

17.12.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Informacije koje već tjedan dana dolaze iz krugova obrane Ive Sanadera da se Robert Ježić žalio sudu jer mora vratiti pet milijuna eura navodnog Sanaderova mita, za tportal je demantirao odvjetnik svjedoka Ježića Marijan Hanžeković. Rekao je da su od suda samo tražili da se presuda u aferi INA - MOL pošalje na drugu adresu

Robert Ježić, krunski svjedok USKOK-a u aferi INA - MOL, tvrdi da na računu svoje švicarske tvrtke Ksenoplast ima pet milijuna eura mita koje je, prema optužnici, mađarski MOL uplatio bivšem premijeru Ivi Sanaderu zauzvrat za upravljačka prava nad INA-om. Tijekom suđenja obećavao je da će novac uplatiti državi, no to ipak nije učinio.

Novac nije uplaćen ni nakon nepravomoćne presude u kojoj je Sanader dobio 10 godina zatvora. Ježić i njegov odvjetnik Marijan Hanžeković tada su govorili da će novac biti uplaćen kada ili ako presuda bude potvrđena na Vrhovnom sudu, odnosno kada postane pravomoćna. Odvjetnik Hanžeković isto tvrdi i danas te demantira napise Jutarnjeg lista da je Ježić odlučio da neće platiti navodno Sanaderovo mito.

'To nije istina. Ovaj članak u Jutarnjem očito je u funkciji obrane Ive Sanadera i produkt prijateljstva autora i odvjetnika Čede Prodanovića. Ježić nije razgovarao s novinarima o toj temi te i dalje stoji iza svega što je rekao u procesu kao svjedok. Prema tome, to su samo spekulacije i neistine koje očito trebaju utjecati na odluku Vrhovnog suda', kazao je Hanžeković.

Odvjetnik Roberta Ježića kaže da je njegov klijent od suda jedino tražio da se nepravomoćna presuda dostavi na tvrtku Dioki Holding International, jer je ta tvrtka u međuvremenu preuzela Ksenoplast na čijem se računu nalazilo navodno Sanaderovo mito od pet milijuna eura. 'To smo tražili zbog švicarskih, ali i hrvatskih zakona. Novac je, naime, sada na računu Dioki Holdinga', objašnjava Hanžeković.

Ni u jednom trenutku nismo osporavali presudu, niti tvrdili da se novac po presudi hrvatskog suda neće isplatiti. To ne dolazi u obzir!' rekao je tportalu odvjetnik Hanžeković.

Inače, obrana Ive Sanadera već dulje vrijeme tvrdi da mito ni ne postoji te da zato Ježić ni nema što za vratiti sudu. Ako Vrhovni sud potvrdi presudu Županijskog suda, a Ježić ne bude vratio pet milijuna eura, tada će, doznajemo na sudu, Robertu Ježiću uslijediti ovrha. U slučaju da novac ne bude na računu, ovršit će se njegova imovina dok se iznos ne podmiri.