SLUČAJ DSK

Jesu li privatne zabave u Carltonu dio lanca prostitucije?

22.02.2012 u 07:40

Bionic
Reading

Otkad je u listopadu prošle godine izbila tzv. afera Carlton u kojoj se sumnja na organizirani lanac visoke prostitucije te u kojoj je među osumnjičenima predvodilo ime izvjesnog Dominiquea Strauss-Kahna, uz još nekolicinu utjecajnih poduzetnika sa sjevera Francuske, bilo je više-manje jasno da bi se afera, kako zbog svog 'pikantnog' sadržaja, a prije svega zbog zvučnog imena jednog od protagonista, mogla pretvoriti u jedan od onih dobro znanih višemjesečnih medijskih serijala

Sudeći po najnovijem razvoju događaja, točnije prema vijestima o određivanju pritvora Dominiqueu Strauss-Kahnu, očekivanja nisu iznevjerena. DSK se nakon afere s njujorškom sobaricom koja ga je prvo lišila mjesta direktora MMF-a, a potom i predsjedničkog kandidata socijalista, posve povukao s javne scene. Iako je postojala još mršava nada da bi barem u privatnom sektoru mogao iskoristiti svoje bogato iskustvo visoko profilnog financijera, afera Carlton instantno ga je vratila tamo gdje mu je bilo najmanje ugodno. Na stranice tabloida.

Zadnja epizoda serijala odnosi se dakle na pritvor koji mu je odredila francuska policija u Lilleu na temelju 'suučesništva u navođenju na prostituciju' i 'pronevjere sredstava'. Iako na prvi mah optužbe ne zvuče nimalo benigno, slabo se spominje činjenica da su 'libertinske večeri' organizirala dvojica poduzetnika, Fabrice Paszkowski i David Roquet, te da je glavni interes pritvaranja DSK-a njegovo saznanje o financijskim izvorima zabava.

Točnije, istraga želi utvrditi je li DSK znao da su žene koje su pozvane na zabave plaćene za to te za sumnjiv način financiranja večeri.

Unatoč relativno uhodanoj istražnoj proceduri (pritvor se tek u rijetkim slučajevima određuje na rok dulji od 48 sati), medijska halabuka oko slučaja nije izostala. Uz pomoć svog brojnog odvjetničkog tima DSK je od početka tvrdio da se radi o medijskom linču te da bi sam htio razjasniti policiji sve detalje o privatnim zabavama.

Nikad nije negirao svoje prisustvovanje na spornim zabavama, no odlučno odbacuje sve tvrdnje da je bio impliciran u lanac prostitucije. No logika suda rijetko se poklapa s logikom javnosti. Naime, osim dobro poznatih posljedica njujorške afere, datumi u novom slučaju ne idu na korist bivšem direktoru MMF-a. Naime, jedna od upitnih večeri odigrala se u Washingtonu, dan prije no što je Nafissatou Diallo podigla optužnicu za seksualno napastovanje u hotelu Sofitel.

Nova svjedočenja, bitna otkrića, anonimna svjedočanstava sudionika i sudionica zabava, transkripti iz privatnih komunikacija itd.. tek su neke od epizoda koje neminovno nadolaze iz novog serijala o aferi Carlton.