ITALIJA ISTRAŽUJE

Jesu li krijumčari ljudi u dogovoru sa spasilačkim organizacijama?

10.05.2017 u 22:30

Bionic
Reading

Talijanski tužitelj rekao je u srijedu da istražuje neke članove humanitarnih organizacija koje spašavaju migrante na Mediteranu zbog sumnji da su surađivali s krijumčarima ljudi.

Ambrogio Cartosio, glavni tužitelj zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, rekao je pred parlamentarnim odborom u Rimu da same organizacije nisu meta istrage.

Sumnje su se pojavile jer izgleda da su neke spasilačke ekipe znale unaprijed gdje treba tražiti brodice s migrantima nakon što su ih krijumčari poslali iz sjevernoafričkih luka, rekao je.

"Znamo da su nevladine organizacije spašavale ljude na moru a da nisu informirale obalnu stražu", rekao je.

Talijanska obalna straža zadužena je za koordinaciju svih spasilačkih akcija u međunarodnim vodama kod Libije. Tužitelj nije ulazio u druge pojedinosti. Informacije o istragama koje su u tijeku moraju biti tajne. Humanitarne organizacije odbacuju sve optužbe.

Tužitelj Katanije, na istočnoj obali Sicilije, također istražuje te optužbe. No nije otvorio kaznenu istragu jer nema dokaza da su krijumčari i spasioci doista u dogovoru, premda tvrdi da postoje telefonski kontakti.

Cartosio je rekao da nema dokaza o telefonskim kontaktima između krijumčara i spasioca niti o podmićivanju nevladinih organizacija, što Zuccaro također istražuje.

U Italiju je ove godine došlo gotovo 40 posto više migranata nego u istom razdoblju lani, a u zadnje tri godine stiglo ih je više od pola milijuna.

Neki talijanski političari tvrde da nevladine organizacije vode "taxi" službu za migrante.