VRŠE I KRIZNO SAVJETOVANJE

Jeste li čuli za telepsihijatriju? Iz Vrapča su nam ispričali kako liječe pacijente u vrijeme epidemije

03.04.2020 u 22:01

Bionic
Reading

Zbog mjera koje su uvedene uslijed pandemije koronavirusa u Klinici za psihijatriju Vrapče nedavno je ustanovljena zasebna jedinica u okvirima koje se pružaju telepsihijatrijske usluge, a o čemu je točno riječ, za tportal je ispričala ravnateljica Klinike Petrana Brečić

Telepsihijatrija označava, kako navodi ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče Petrana Brečić, pružanje uobičajenih terapijskih postupaka i intervencija putem nekontaktnih veza, to jest poveznica. Ti se postupci mogu provoditi putem telefonskih konzultacija ili udaljene/nekontaktne poveznice, primjerice videopoziva.

'Drugim riječima, psihijatrijski postupci koji se inače provode u bliskom kontaktu s pojedinim i/ili grupama bolesnika sada se obavljaju na sigurnoj udaljenosti, što nam je trenutno u ovim epidemiološkim okolnostima od velike važnosti, kako radi zdravlja i sigurnosti samih bolesnika, tako i zdravstvenih djelatnika', objašnjava.

Dodaje da se psihijatrijski postupci općenito mogu prilagoditi ovim uvjetima i okolnostima, što nije slučaj za sve medicinske struke, te su u tome smislu telepsihijatrijski postupci dokazano učinkoviti i pridonose smanjenju troškova i poboljšanju skrbi.

Potreba za takvim načinom pružanja pomoći javila se, kako ističe, zbog izloženosti ugrozama koje su snašle građane, odnosno zbog potresa u Zagrebu te zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2, pa je tako uspostavljena Jedinica za izvanbolničku telepsihijatrijsku skrb u okvirima Centra za izvanbolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju.

'Kao ustanova bili smo primorani učiniti neke teške odluke i u gotovo u potpunosti preustrojiti našu ustanovu i prilagoditi je danim okolnostima. Osim što smo nastavili skrbiti se za sve one osobe koje trebaju bolničko liječenje, uvidjeli smo da postoji velika potreba za novim oblicima, udaljenim tretmanima, jer u ovim okolnostima dostupnost uobičajene zdravstvene skrbi može biti značajno narušena zbog same prirode ugroza (zaraze i potresa) ili neophodnih i nužnih protuepidemijskih mjera', naglašava.

Također zaključuje kako potreba za zdravstvenom, a posebice psihijatrijskom skrbi u ovim okolnostima može biti još izraženija jer se kod značajnog broja osoba može očekivati stanovito pogoršanje psihičkog stanja, 'bilo da se radi o osobama koje su bile, bilo o osobama koje prethodno nikada nisu psihijatrijski liječene, niti su do sada imale izraženije psihičke smetnje'.

Jedinica za izvanbolničku telepsihijatrijsku skrb pružat će pomoć svim osobama s duševnim smetnjama na način kojim se ne ugrožava vlastito ni tuđe zdravlje, a u pružanje telepsihijatrijskih postupaka trenutno je uključeno osam psihoterapeuta, kako navodi ravnateljica Brečić.

Brojevi telefona

Brojevi telefona Jedinice za izvanbolničku telepsihijatrijsku skrb su:

  • 01 3780 293 (trijažna medicinska sestra)
  • 098 354 702 (od 8 do 18 sati)
  • 01 3780 690
  • 01 3780 697

Brojevi telefona na kojima se pružaju usluge kriznog savjetovanja za javnost su:

  • 01 3713 258
  • 01 3713 259

Tako su u okvirima same jedinice digitalizirani postojeći izvanbolnički terapijski programi (psihoterapijski, za psihosomatske poremećaje, za poremećaje raspoloženja i anksiozne poremećaje te takozvani program za mlade), a narednih dana očekuje se digitalizacija i drugih izvanbolničkih terapijskih programa (za psihotične poremećaje, razne bolesti ovisnosti i slično).

'Planira se putem telepsihijatrijskih grupnih i individualnih sadržaja uspostaviti mogućnosti liječenja svih najčešćih psihijatrijskih smetnji i stanja, to jest svih onih o kojima se i inače skrbila naša ustanova', ističe.

Nadalje, osigurano je i 'krizno' savjetovanje za javnost, odnosno za osobe koje su razvile određene duševne smetnje uslijed svih trenutnih ugroza koje prijete, a u vrlo skoroj budućnosti planiraju uspostaviti i mogućnosti podrške, bilo one psihološke bilo one specijalističko-konzilijarne, zdravstvenim djelatnicima koji se u ovom trenutku nalaze na prvoj crti suzbijanja i liječenja zaraze novim koronavirusom.

'Moram naglasiti da se ovdje ne radi o individualnim, povremenim terapijskim postupcima koje naše kolege rade putem udaljenih veza, primjerice telefona ili videopoziva, nego se radi o sustavnom pružanju telepsihijatrijskih usluga koje zadovoljavaju sve potrebne standarde sigurnosti, u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka, te omogućuju zaštitu privatnosti bolesnika i omogućuju poštovanje načela povjerljivosti', naglašava.