OPAČIĆ O NOVOJ VLADI

'Jesam Milanka, ali nisam vidoviti Milan'

07.10.2016 u 13:31

Bionic
Reading

Saborska zastupnica SDP-a i bivša ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić, nakon svečane sjednice Sabora povodom Dana neovisnosti komentirala je dogovor HDZ-a i Mosta i konstituiranje novog saziva Sabora i Vlade

'Mi ćemo krenuti u pregovore oko rasporeda Odbora. Vjerujem da će se sve izglasati u paketu, takva je uvijek bila praksa. To je jedino narušeno u onom eksperimentu prije osam mjeseci. Mislim da je jedini dobar početak izglasati sve u paketu', kazala je Opačić, prenosi N1

Andrej Plenković kazao je da su na devedesetak potpisa. Hoće li to biti stabilna Vlada? Opačić nije baš sigurna.

"Hah, sve je to teško reći. Jesam Milanka, ali nisam vidoviti Milan. Teško je to reći. Imamo u Saboru ekipu koja je sklona pretrčavanju. Imamo pretrčavanja već sad. Vidjet ćemo. Puno će se iščitati iz prvog proračuna".

Bivša ministrica osvrnula se i na to čime bi se nova Vlada trebala najprije pozabaviti.

"Svim projektima koji su zaustavljeni. Sve je stalo i oni se moraju pokrenuti. Trenutno imamo vožnju na benzinskim parama. Treba nam svježa energija. Nadam se da će ovaj ikrogaz koji je trajao uskoro prestati i da ćemo imati Vladu koja će se primiti posla i rješavati probleme građana koji nisu tako mali".

Opačić smatra da je Hrvatska napredovala, postala demokratska zemlja, ali i da ima još puno prostora za napredak.

"Drago mi je da je Hrvatska u 26 godina napredovala u puno stvari. Ono što je bilo dopušteno 90-ih danas nije. Demokratska smo zemlja. Ima još puno prostora za pomake, mogli smo i dalje da su Vlade bile poštene i radile u dobrom smjeru. Nadam se da će se ova Vlada formirati za tjedan dana i ići u dobrom smjeru", zaključila je Opačić.

Na prijamu u Saboru bio je i šef HSS-aKrešo Beljak. 'Drago mi je što su naši potpisi ubrzali proces i što ćemo nakon godinu dana eksperimenata dobiti Vladu', rekao je Beljak, dodavši da će o potpori Vladi tek donijeti odluku.

Na obilježavanje Dana neovisnosti osvrnuo se i bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks. ''Današnji dan je, preciznije rečeno sutrašnji dan, jedan od najblistavijih u hrvatskoj povijesti. Hrvatski narod je tada skinuo jedan veliki mlinski kamen koji ga je ovijao oko vrata i vukao u ponor, riješio se mrske Jugoslavije, prošlo je od tada 25 godina, ostvareni su ogromni koraci Hrvatske, drugi narodi su trebali stoljeće da dosegnu one razine koje je postigla Hrvatska. Mi smo ispunili sve – samostalnost, državnost, nezavisnost. Sada je na ovoj vladi, na vladi kojoj će na čelu biti Andrej Plenković, vladi koju čine HDZ i Most uz potporu svih ostalih, da će ostvariti druge strateške ciljeve hrvatskog naroda, a to je da ostvari boljitak za sve građane', rekao je Šeks.

Novost nove većine bit će rotirajući predsjednik Sabora, za kojeg Šeks kaže da je razuman i nužan kompromis. 'Ja vjerujem da će to biti dobro, jer su svi akteri i Most i HDZ svjesni svoje povijesne odgovornosti. Više nema nikakvih šansi za nikakve eksperimente. Ova vlada će imati čvrstu i stabilnu potporu i to je najbolji način da se izađe iz stagnacije i da se vrati optimizam u Hrvatsku', rekao je Šeks.

Upitan koje savjete kao bivši predsjednik Sabora ima za budućeg predsjednika Božu Petrova, Šeks je kazao: 'Jedino da se drži Ustava i poslovnika.'