OTVORENO O AGROKORU

Jelušić o Dalić i Ramljaku: To je taj grijeh struktura o kojem se nekad govorilo u Hrvatskoj

21.02.2018 u 23:11

Bionic
Reading

U emisiji Otvoreno na HRT-u koja se bavila krizom u Agrokoru nakon odlaska izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka gostovali su predsjednika HNS-a Ivan Vrdoljak, SDP-ovac Ivo Jelušić, Mostov Tomislav Panenić i novinar Gojko Drljača. HDZ i Vladu nitko nije zastupao i emisiji

Na početku se govorilo o mogućim kandidatima za novoga povjerenika. Željko Perić koji je figurirao kao glavni kandidat odbio je preuzeti dužnost izvanrednog povjerenika. Drljača smatra to logičnim jer se radi o uglednom konzultantu koji bi se nalazio u potencijalnom sukobu interesa da se prihvatio te dužnosti.

Vrdoljak smatra da nije dobro da se dominantni razgovor poveo o imenima potencijalnih kandidata, a ne kako će nagodba ići dalje.

Na upit vidi li sebe u Vladi u skoroj budućnosti Vrdoljak je kazao da je 'danas svatko na mjestu na kojem treba biti'.

Ivo Jelušić se osvrnuo na ponašanje premijera.

'Cijeli dan je odgađao presicu nadajući se da će izaći s konkretnim rješenjam. Sada se traži od rezerve, rezerve, rezerva i možda dođu i do mene', poručio je. Smatra da se u HDZ-u lome koplja i da ništa ne vjeruje što je rečeno pa ni da neće biti rekonstrukcije Vlade.

  • +14
Ante Ramljak i Martina Dalić na Odboru za gospodarstvo Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Tomislav Panenić je upozorio da može doći do gubitka vremena u kojem bi mogli stradati vjerovnici zbog toga je podržao potez Ante Ramljaka. 'Dobro je da je otišao ako nema snage za privesti proces do kraja i da je prepustio mjesto nekome tko će to moći učiniti', smatra Panenić.

>>> Plenković: Nema drame, nema rekonstrukcije Vlade, tražimo novog povjerenika

Vrdoljak je rekao da likvidnost Agrokora nije upitna i da ne bi trebala doći priprema turističke sezone u pitanje. Kazao je da je sasvim jasno i da je to već rečeno da će rok za postizanje nagodbe biti prolongiran za ljeto, ali uvjeren je da će do nagodbe sigurno doći.

'Formalno bi Ramljak mogao biti izvanredni povjerenik do kraja, do srpnja, ali to se neće dogoditi, to je iluzorno. Napravit će se konzultacije i odabrat novi povjerenik', kazao je Vrdoljak.

  • +11
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Jelušić za razliku od Drljače nije siguran da je sve čisto u priči o Ramljaku i Agrokoru. Smatra da ministrica Martina Dalić, koja je pisala lex Agrokor, namjerno zakonski nije onemogućila da Ramljak angažira svoju bivšu tvrtku.

'Naravno ako su Ramljak i Tomislav Matić koji su bili jedina dva zaposlenika te tvrtke (Texo Management), i dolazili su kod Martine Dalić i pripremali članke budućeg zakona, pa normalno da su se već unutra ogradili. Zajedno s Martinom Dalić to je dogovoreno', kazao je Jelušić

Opovrgnuo je da Martinu Dalić optužuje da korupciju već je pojasnio da je samo kazao da smatra 'da je ona znala da s njima dogovara i da je znala što će biti i što je unutra'. Kazao je da nije njegovo da radi istragu, ali naglašava da cijela stvar nije protuzakonita jer su namjerno taj detalj izostavili iz zakona.

'Upitno je politički i to je ono što nije prihvatljivo. Nije upitno koliko je milijuna u pitanju nego da se nešto tako zakonski omogući. To je taj grijeh struktura o kojem se nekad u Hrvatskoj govorilo', poentirao je Jelušić koji je i kazao da premijer Andrej Plenković  ne želi ništa reći o Martini Dalić i da je pitanje je tko tu koga drži - on nju ili ona njega.