BRANITELJI O IZJAVI GENERALA

'Jelić tezama o dogovorenom ratu amnestira Miloševića'

Bionic
Reading

Izrečenim tezama o izdanom Vukovaru i Domovinskom ratu kao građanskom, dogovorenom ratu, umirovljeni general Ivo Jelić podigao je pravu buru među braniteljskom populacijom i svojim bivšim suborcima

'Zgrožen sam, 30 ljudi me ogorčeno zvalo na telefon... Najblaže rečeno, nije korektno napadati mrtvog Tuđmana da je dogovorom s Miloševićem ušao u rat', riječi su umirovljenog bojnika Marija Tomasovića, pripadnika 4. gardijske brigade HV-a od osnutka i predsjednika splitske Hvidre.

Umirovljeni general Jelić svojim izjavama, kako kaže Tomasović, izravno amnestira agresora na Hrvatsku. 'Jelić svojim tezama, nadam se nesvjesno, amnestira Slobodana Miloševića i cijelu velikosrpsku politiku. Da je predsjednik Tuđman bio u dobre s Miloševićem, valjda ovaj ne bi poslao dva aviona JNA da raketiraju Banske dvore u kojima je tada bio Tuđman. Da su bili u dobrim odnosima, valjda rata ne bi ni bilo... Ovo je već drugi put da jedan Hrvat, i to još zapovjednik čuvene 4. gardijske brigade, takve opasne premise javno iznosi. Tužan sam jer general Jelić ide naruku srpskim radikalima i Vuku Jeremiću koji čak u UN-u pokušava osporiti haaške presude koje su donijele slobodu hrvatskim generalima Markaču i Gotovini, te potvrdile Domovinski rat kao obrambeni rat', ističe Mario Tomasović za Slobodnu Dalmaciju


Umirovljeni pukovnik Bernard Vuletić, prvi zapovjednik protuzračne obrane Dalmacije u 4. gardijskoj brigadi, kaže da general Jelić ima pravo na svoje mišljenje, ali...'Generala Jelića poštujem. Dobar čovjek, dobar zapovjednik, dobar časnik. U demokraciji svatko imao pravo izreći svoje mišljenje, makar se i većina možda ne slagala s time. Ako Jelić ima kakve spoznaje i dokaze o dogovorenom ratu, podjelama teritorija i sličnim stvarima, možda je to trebao javno izreći ranije. Drugo, nije pristojno mrtvog Tuđmana sada optuživati za nešto. Tuđman je bio ratni zapovjednik, ratni predsjednik i ratni pobjednik. To valja poštovati. Ne vidim razloga zbog kojih Jelić sada iznosi takve stavove', naglašava Vuletić, koji je zajedno sa suborcima u rujnu 1991. godine napao i preuzeo skladište oružja u Maloj Bari kod Ploča.

'Branitelji nisu ni glupi, ni naivni. Gledali smo mrtve, ranjene, prognane, i naše srušene domove. Osjećam se glupo kad mi sad netko kaže da je sve bilo namješteno...', dodaje Vuletić.