bih

Jednomjesečni pritvor predsjedniku Saveza logoraša zbog krivotvorenja ulaznica za muzej

19.12.2019 u 15:19

Bionic
Reading

Općinski sud u Sarajevu odredio je u četvrtak jednomjesečni pritvor predsjedniku Saveza logoraša BiH Jasminu Meškoviću, koji je ranije ovog tjedna uhićen zbog sumnje da je povezan s krivotvorenjem i preprodajom ulaznica za muzeje posvećene stradanjima tijekom rata u BiH vođenog od 1992. do 1995.

Uz Meškovića, u jednomječnom pritvoru bit će i ravnateljica sarajevskog Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida od 1992. do 1995. Suada Nožić, dok će se ostale četiri osobe koje su privedene zajedno s njima braniti sa slobode.

Među njima su kustosica Muzeja genocida u Mostaru Menvrisa Kmetaš-Demić te Senad Jusufbegović, koji je jedan od osnivača muzeja čije je sjedište u Sarajevu.

Pritvor za Meškovića i Nožić je određen na zahtjev tužiteljstva Sarajevske županije u kojemu su procijenili kako bi njih dvoje ostankom na slobodi mogli utjecati na druge svjedoke ili ponoviti kazneno djelo koje im se stavlja na teret.

Tužiteljstvo tvrdi kako je Mešković bio na čelu kriminalne skupine koja je od srpnja 2017., kroz organizaciju pod nazivom 'Bosanski muzej sjećanja' i koja upravlja muzejima u Sarajevu i Mostaru, organizirala tiskanje krivotvorenih odnosno duplih ulaznica za te muzeje koje su onda prodvali umjesto originalnih.

Novac koji su zaradili prodajom tih ulaznica zadržavali su za sebe, a dio tog nezakonito stečenog imetka ulagali su u kupnju stanova.

Cijena jedne ulaznice bila je 10 konvertibilnih maraka odnosno 40 kuna. Tužiteljstvo je na ročištu za određivanje pritvora predočilo iskaz jedne od svjedokinja koja je kazala kako je samo tijekom jednog mjeseca Meškoviću na ruke predala 10 tisuća konvertibilnih maraka.

Cijeli slučaj dospio je do pravosuđa tako što je Meškovića policiji prijavio njegov sin.

Meškovićev odvjetnik Damir Alagić ustvrdio je kako je njegov branjenik zapravo žrtva ucjene te da je Mirza Mešković ucjenjivao oca tražeći da mu ovaj mjesečno isplaćuje između 5 i 6 tisuća konvertibilnih maraka kako ga ne bi prijavio policiji.