PRESICA STOŽERA

Bošnjaković: Novooboljela osoba nije povezana s radnicima iz Švedske

18.05.2020 u 10:28

Bionic
Reading

Zaraza koronavirusom potvrđena je u ponedjeljak za jednu osobu u Brodsko-posavskoj županiji, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. U Stožeru kažu da ta novooboljela osoba nije povezana s povratkom grupe radnika iz Švedske te se vrši epidemiološka obrada njenih kontakata.

Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije tako sada iznosi 33.

Ozdravljenih je i dalje 15 osoba, umrla je jedna osoba, a sada je 17 aktivnih oboljelih osoba.

Inače, povratak 20 od 26 radnika Đuro Đaković Montaže u Hrvatsku s gradilišta u Švedskoj očekuje se sljedećeg tjedna, a u toj zemlji ostaje šest radnika od kojih četiri imaju simptone zaraze, potvrdilo je prije tri dana načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

U Švedskoj, kazao je, ostaju četiri radnika koji imaju simptome koji ukazuju na moguću zarazu covidom i dva radnika u slučaju da im pomognu.

Gradilište spalionice smeća na kojoj su radnici ĐĐ Montaže radili zatvara se 19. ili 20 svibnja.

"U stalnom smo kontaktu s njihovim poslodavcem. Tvrtka je osigurala pet kombija kojima bi se ta skupina od 20 radnika trebala vratiti u Hrvatsku. U kombijima će radnici biti raspoređeni u skupinama kako su i inače dijelili sobe u Švedskoj", rekao je Bošnjaković.

U Hrvatsku se već vratila jedna skupina od 20 radnika s Montažing gradilišta u Švedskoj. Za njih devet zasad je potvrđeno da su pozitivni na koronavirus, a zaraza je potvrđena i kod šest članova njihovih obitelji.

  • +5
Koronavirus u Švedskoj Izvor: EPA / Autor: HENRIK MONTGOMERY

Ta je skupina je u Hrvatsku stigla zrakoplovom iz Frankfurta. Na letu je bilo i drugih putnika i nije bilo moguće utvrditi izvor njihove zaraze.

Iz Croatie Airlinesa potvrdili su u nedjelju da su dva pilota s leta Frankfurt - Zagreb od 2. svibnja, pozitivna na koronavirus, dok su svi ostali članovi kabinske posade koji su bili u izravnom kontaktu s putnicima, prema rezultatima dijagnostičke obrade - negativni.

Podsjećaju da je letom Frankfurt-Zagreb, od 1. travnja do 10. svibnja, vezano za pandemiju koronavirusom, omogućen povratak u Hrvatsku više od 3500 hrvatskih građana, uz dosljedno poštivanje svih odluka i preporuka europskih, njemačkih i hrvatskih javnozdravstvenih i zrakoplovnih vlasti.

Za sve te putnike, kao potencijalne donosioce zaraze, prema odlukama javnozdravstvenih vlasti, po dolasku u Hrvatsku je bila propisana samoizolacija od 14 dana.