VISKOA ŠKOLA 'BALTAZAR ADAM KRČELIĆ'

Jedinstveni hrvatsko-austrijski projekt proizvodnje ekodizela

03.03.2011 u 16:16

Bionic
Reading

Visoka škola za poslovanje i upravljanje, s pravom javnosti 'Baltazar Adam Krčelić' (VŠPU) Zaprešić, Specijalistički diplomski stručni studij Projektni menadžment organizirao je od 25. do 26. veljače 2011. Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Projekti i projektni menadžment

Suorganizator skupa bila je Hrvatska udruga za upravljanje projektima (HUUP). U radu skupa sudjelovalo je više od 300 registriranih sudionika, te su održana 63 izlaganja iz različitih područja djelatnosti.

Skup je organiziran povodom 10. godišnjice rada Visoke škole za poslovanje i upravljanje 'Baltazar Adam Krčelić' iz Zaprešića (VSPU). Na skupu su istaknute i važne značajke specijalističkog diplomskog stručnog studija 'Projektni menadžment' zajedničkog studija VŠPU i Instituta 'Ruđer Bošković'.

Voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija dr.sc. Neven Žarković u svom predstavljanu studija Projektnog menadžmenta naglasio je veliki interes za taj studij koji je započeo s radom 2005. s četrdesetak studenata, a danas je aktivnih studenata više od 400.

Do sada je diplomirao 131 projektni menadžer. Pored toga studenti su na natječaju MINGORP-a za najbolji projekt osvojili jedno prvo i jedno drugo mjesto u kategoriji Visokih učilišta.

Visoka škola je vlasnik patenta za proizvodnju Ekodizela, što je jedinstveni hrvatsko-austrijski projekt proizvodnje Ekodizela, dodatka gorivu dobivenom iz korištenog jestivog ulja, koji smanjuje emisiju pojedinih štetnih sastojaka ispušnih plinova.

Osnovna zamisao projekta Ekodizel je recikliranje korištenog jestivog ulja kao dodatka dizelskom gorivu, temeljem obrade alkoholom, ali bez uporabe potencijalno štetnih tvari (metanol i lužine) potrebnih za proizvodnju biodizela. Temeljem patenta je, uz potporu Ministarstva rada, gospodarstva i poduzetništva u radionici Ermacora u Zaprešiću izrađen i originalni uređaj za izradu dodatka gorivu.

Tako dobiveni Ekodizel se uspješno koristi za ispitivanje dodavanjem Eurodizelu kojim se pokreće testno vozilo. Rezultati analize ispušnih plinova testnog vozila nakon dodatka 10 posto ekodizela su pokazali smanjenje koeficijenta zacrnjena ispušnih plinova za 50-80 posto ovisno o načinu rada motora.

Rezultati istraživanja provedenih u okviru ove suradnje su pokazali da Ekodizel svojim osnovnim karakteristikama odgovara značajkama biodizela, odnosno mineralnog dizelskog goriva tipa Eurodizel, dok dodatak Ekodizela Eurodizelu u količini od 5-20 posto značajno smanjuje razinu bioaktivnog akroleina, toksičnog produkta izgaranja masti. Rezultati ovog istraživanja su u tisku u međunarodnom časopisu Environmental Toxicology.

Na ovom važnom skupu u području znanosti bio je i dr. sc. Christopher John Hull, glavni tajnik Europske udruge R&D organizacija (EARTO) koja povezuje više od 350 europskih instituta s oko 150.000 istraživača i koja godišnje raspolaže s oko 30-40 milijardi eura, a čije savjete traži i uvažava Europska komisija. Važno je spomenuti da je Hrvatska istovremeno sa Slovenijom postala punopravni član EARTO-a, iako nije članica EU-a. Predstavnik Hrvatske u Upravnom vijeću EARTO-a je dr. sc. Neven Žarković, znanstveni savjetnik IRB-a i voditelja Specijalističkog studija Projektni menadžment.

Uz gore navedene, skupu je bio nazočan predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, kao i profesor Ekonomsko-poslovnog fakulteta u Mariboru, Instituta za projektni menadžment prof. dr. sc. Anton Hauc (Slovenije).