MATIJA BABIĆ I VANA ŠALOV VOLIĆ

Jedan zatvorski dan zamijenili za dva sata dobrotvornog rada

14.04.2015 u 16:38

Bionic
Reading

Osnivač portala Index Matija Babić i Vana Šalov Volić, koja je s Babićem vodila poslove u tvrtki Prva stranica, a potom preuzela Index Promociju, osuđeni su na zagrebačkom Županijskom sudu na rad za opće dobro nakon što su se nagodili s tužiteljstvom i priznali da su utajili porez i zlouporabili povjerenje u gospodarskom poslovanju.

Babić je uz godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, zbog sklapanja fiktivnih studentskih ugovora, pristao i na kaznu od 300 tisuća kuna koje mora platiti u idućih šest mjeseci, dok u roku od godine dana u državni proračun mora uplatiti 553 tisuće kuna. Dosuđeno mu je i dodatnih 10 tisuća kuna sudskih troškova.

Vana Šalov Volić je po tri točke optužnice osuđena na jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora, s tim da jedan zatvorski dan, kao i Babić, može zamijeniti s dva sata rada za opće dobro. Njoj je izrečena novčana kazna od 150 tisuća kuna, a u iduće dvije godine državnom proračunu mora vratiti više od 550 tisuća kuna, a tvrtki Index Promocija nešto više od 603 tisuće kuna. Sudski troškovi stajat će je još 5.000 kuna.

Presudu je nakon sporazuma sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom donijelo vijeće kojim je predsjedao sudac Zdravko Majerović.

Babića je tužiteljstvo teretilo da je od početka veljače 2006. do početka kolovoza 2009. kao direktor Prve stranice, zajedno sa Šalov Volić, koja je uz njega vodila poslove u toj tvrtki, navodio neistinite podatke u poreznim prijavama prikazujući kao troškove isplate na temelju fiktivnih ugovora sa 126 studenta, u ukupnoj vrijednosti od 3.5 milijuna kuna. Za taj su iznos, stoji u optužnici, uvećali rashod tvrtke i umanjili osnovicu poreza na dobit, čime je proračun ukupno oštećen za više od 553 tisuće kuna.

Šalov Volić je i kao direktorica Index Promocije od 25. kolovoza 2009. do 21. studenog 2013. potpisala i isplatila 290 ugovora o djelu 110 studenata. Ukupna vrijednost tih ugovora iznosi gotovo 2.8 milijuna kuna, a država je, po tvrdnjama tužiteljstva, i time oštećena za još 550 tisuća kuna.

Štetu Index Promociji direktorica Šalov Volić je, kako stoji u presudi, napravila od kraja 2009. do kraja 2010. kada je 'u osobnu korist' s računa tvrtke isplatila 800 tisuća kuna. U knjigovodstvu je pritom "naložila da se izvrši knjiženje ukupno trinaest ugovora o zajmu" u kojima je neistinito naznačeno da su pozajmice izvršene u korist Ive Herceg, nakon čega je podmirila samo manji dio iznosa i tvrtku oštetila za 603 tisuće kuna.