Saleh al Arouri

Jedan od najviših dužnosnika Hamasa ubijen u Bejrutu

02.01.2024 u 18:18

Bionic
Reading

Visokopozicionirani dužnosnik Hamasa, njegov drugi čovjek Saleh al-Aruri, ubijen je u utorak u napadu izraelske bespilotne letjelice na predgrađe Dahiyeh južno od libanonskog glavnog grada Bejruta, izvijestio je palestinski radio Aksa.

Televizija Al-Manar povezana s Hezbolahom također je izvijestila da je Al-Aruri, zamjenik šefa politbiroa Hamasa s prebivalištem u Bejrutu, poginuo u napadu.

Na snimkama se mogao vidjeti najmanje jedan zapaljen automobil blizu mjesta eksplozije u predgrađu koje se smatra uporištem libanonske milicije Hezbolah pod pokroviteljstvom Irana. Mogle su se čuti sirene hitne pomoći.

Ubrzo se oglasio i visoki dužnosnik Hamasa, koji je rekao u utorak da ubojstvo njegovog broja dva u napadu u Bejrutu, za koje se okrivljuje Izrael, neće baciti njihov "otpor" na koljena.

"Kukavički atentati koje je cionistički okupator izvršio protiv vođa i simbola našeg palestinskog naroda unutar i izvan Palestine neće uspjeti slomiti volju i otpornost našeg naroda, niti spriječiti nastavak njegovog hrabrog otpora", rekao je Ezat al- Risk, član političkog ureda Hamasa, u priopćenju

Ubijeni Aruri je bio visoki dužnosnik u Hamasovom politbirou, a bio je i jedan od osnivača njegovog vojnog krila, brigada Al Kasam, koje su izvele smrtonosni napad na izraelskom teritoriju 7. listopada. SAD je prošle godine ponudio 5 milijuna dolara za informacije o njemu .

Izraelska bespilotna letjelica udarila je u utorak navečer u ured Hamasa u Dahiyehu, pri čemu je poginulo ukupno šest osoba, izvijestila je libanonska državna novinska agencija. Sigurnosni izvori i liječnici nisu mogli odmah identificirati preostalo troje ubijenih.

Libanonski privremeni premijer Najib Mikati osudio je eksploziju kao "novi izraelski zločin" i rekao da se radi o pokušaju uvlačenja Libanona u rat.

Reutersov svjedok u Dahiyehu vidio je vatrogasce i bolničare okupljene oko višekatnice sa ogromnom rupom na, kako se činilo, trećem katu.

Dahiyeh je uporište moćne oružane skupine Hezbolah, saveznika Hamasa. Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom preko libanonske južne granice od izbijanja neprijateljstava između Hamasa i izraelske vojske u listopadu.

Izraelski zračni udari i granatiranje ubili su više od 100 boraca Hezbolaha i gotovo dvadesetak civila, uključujući djecu, starije osobe i nekoliko novinara, prema izvješću Hezbolaha i sigurnosnim izvorima.