POSPREMANJE U DIPLOMACIJI

Jedan diplomat građane košta 400.000 kuna

18.03.2009 u 23:05

Bionic
Reading

Vlada najavljuje rez u mreži hrvatskih veleposlanstva. Diplomatska mreža bila je na glasu kao sredstvo za poravnavanje političkih usluga i zbrinjavanje političkih poslušnika. Ministar Jandroković odlučio je brojke, a time i troškove, svesti na pravu mjeru. Neka će se veleposlanstva posve ukinuti

Gordan Jandroković deseti je šef diplomacije, a prvi koji se nada da će uvesti red na Zrinjevcu. Na pitanje Nove TV je li naša diplomacija preglomazna, ministar je rekao 'usudio bih se reći da jest.'

Trenutačno 1432 diplomata zastupaju Hrvatsku u 81. veleposlanstvu ili misiji, što je duplo više nego kod susjeda Slovenaca, a više i od Srba, Austrijanaca, pa i od bivše kolonijalne sile Portugala. Upravo je protugalski model ministru najprihvatljiviji. Jedan hrvatski diplomat porezne obveznike trenutačno stoji više od 400 tisuća kuna.

'Mi moramo imati optimalan broj zaposlenika, a to bi bilo od 1000 do 1100 osoba', rekao je ministar za Nov TV.

Na putu do 300 ljudi manje ministar pretpostavlja se da će prve na udaru biti egzotične zemlje u Latinskoj Americi i Aziji, a planiraju se zatvoriti i konzulati u nekim europskim zemljama. Istovremeno, otvorilo bi se veleposlanstvo u srednjoj Aziji, ali i u Golskom zaljevu.

Do diplomacije se, inače, trenutačno dolazi uz potporu predsjednika ili premijera. 'Mi moramo od ove službe napraviti elitnu službu koja ne ovisi o politici', kaže Jandroković. Na pitanje koliko ima predsjednikovih, a koliko premijerovih veleposlanika, ministar odgovara da 'ljude ne dijeli tako'.

To ćemo vidjeti ubrzo. Predsjednik i premijer počeli su razgovore o popunjavanju novih veleposlanstava, a destinacije su više nego egzotične. Od Europe, gdje ih je najviše, preko sjeverne Afrike, sjeverne Amerike i velikih gradova Latinske Amerike, do Azije i zemlje izlazećeg sunca.