ANALITIČARI RJEŠAVAJU MISTERIJ

Je li šutnja u predkampanji SDP-ova izborna taktika?

13.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Još od izbora 2007, već petu godinu zaredom, SDP-u se sve glasnije zamjera to što ne reagira u pravoj mjeri na važne situacije u zemlji čiju bi vlast uskoro mogao preuzeti. Predbacuje im se da se ne ponašaju kao prava oporba. Novi izbori su vrlo blizu, aktualna vlada ima iznimno slabu potporu birača, a SDP i dalje glumi mudraca koji šuti

Za pet do osam mjeseci građani će na izborima birati novu vlast (krajnji rok je, prema Ustavu, ožujak 2012). Budući da nije izgledno da nas ova Vlada može izvući iz krize (ako ni zbog čegadrugoga onda zbog vremena) taj će posao dopasti novoj vlasti na Markovutrgu, zbog čega su predstojeći izbori vrlo značajni.

SDP, HNS, IDS i HSU krajem2010. sklopili su predizbornu koaliciju koju su nazvali Savez zapromjene, ali su još od sastanka 2009. u restoranu Kukuriku uKastvu prozvani 'Kukuriku koalicijom'. Bez obzira na političkopaktiranje, te stranke zasad vode samostalne politike i kampanje, pase čak i međusobno prepucavaju preko medija. IDS unaprijed upozoravaHNS da na izbornim listama neće moći dobiti toliko izbornih mjestakoliko očekuju, a HNS uzvraća da im IDS u koaliciji uopće ni ne treba. Usvemu tome SDP ponovno – šuti.

Premda SDP (osim stranačkihkonvencija i putovanja poput onog u Knin prošle subote) trenutačno ne radiništa posebno da pridobije birače, politolozi u tome ne vide političku štetu. Analitičar Višeslav Raoskaže da se vidi da SDP radi na koheziji stranke, ali ništa više odtoga: 'U djelovanju SDP-a vide se naznake predizbornog programa koji će,primjerice, uključivati reformu poreznog sustava. No sve to još nije'upakirano'', rekao je Raos i dodao da SDP ne mora početi kampanju akoju je započeo HNS. Šef HNS-a Radimir Čačić je, naime, prije neštoviše od tjedan dana predstavio jednominutne videoklipove u kojimakritiziraju aktualnu vlast i predstavljaju svoju stranku kao boljiizbor.

'Vidi se, međutim, jedan drugi problem a to je dakoaliciji manjka koordinacije. Nije SDP toliko nepripremljen za izborekoliko je nedefiniran odnos na relaciji HNS-SDP+, rekao je Raos mislećina podjelu mjesta na zajedničkim koalicijskim izbornim listama. Kaže daje sada na šefu SDP-a Zoranu Milanoviću da posloži ovu složenusituaciju: 'Milanović se sada sigurno ne želi nametati željeznom rukom,ali treba sve nekako iskoordinirati. Odnos koalicije je veći problemnego nedorečenost SDP-a.'

Raos također smatra da su u SDP-uopćenito povučeniji jer su svjesni da su se građani i njih zasitili. Tosu dokazali i prosvjednici koji su u svojim prosvjednim rutama poZagrebu nakon HDZ-a prosvjedovali i pred SDP-om, pa i HNS-om. Osim toga,Raos tvrdi da će se prave predizborne taktike stvarati nakon lipnja ivijesti iz Brisela o (ne)zaključivanju pregovora s Europskom unijom.

DaSDP ovim ponašanjem jednostavno 'ne srlja' u predkampanje smatrapolitolog Ivan Grdešić i također ističe da su ovi izbori za SDPdrugačiji od onih 2007. zbog predizborne koalicije: 'Riječ je očetiri stranke i 11 izbornih jedinica i potrebno je unaprijed dobroodvagnuti tko će biti na izbornim listama. Ti pregovori će biti jakodugi.'

'Koalicija za promjene, kao ni ostale stranke, ne znajukada će točno biti izbori i nije najpametnije tako rano izlaziti selementima kampanje', branio je Grdešić SDP.

Ako se prisjetimo 2007. i razdoblja nakon smrti prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana, u predizbornoj kampanji koja je tada započela sva su svjetla bila uperena u tadašnjegšefa HDZ-a Ivu Sanadera i novog šefa SDP-a u kojeg su mnogi polagali nade - Zorana Milanovića.Javnosti je bio nepoznat, ali je u svojim čestim (!) istupima djelovao vrlosamouvjereno. Ubrzo je samouvjereno postalo i bahato, a par beskompromisnih i taktički dvojbenih izjava oduzele su mu veliku početnu prednost pre HDZ-om.

U trenutku kada je SDP uvjerljivo vodio prema anketama (kao danas) Milanović je u emisiji Nedjeljom u dva rekao kako vjeronauk u školama ne bi trebao biti obavezan. Izjavama da Hrvati u BiH ne bi trebali glasovati na izborima u Hrvatskoj i da bi se trebao uvesti porez na kapitalnu dobit, počeo je gubiti naklonost dijela birača. No SDP-ove šanse dokrajčio je kolebanjem kada je u posljednji tren odlučio da će ipak on, a ne Ljubo Jurčić, biti kandidat za premijera.

Dok premijerka Jadranka Kosor gotovo svaki dan ponavlja Zakone i mjere koje je njezina koalicijska vlada donijela u sklopu Programa gospodarskog oporavka, SDP-ova šutnja pokraj nekoordinirane Kukuriku koalicije ne ulijeva povjerenje da bi oni na Markovom trgu bili uspješniji. Možda se Milanović samo plaši ponavljanja greške iz 2007. da javnim nastupima ne uništi prednost koju SDP ima ne radeći ništa. Ako je tako, valjalo bi Milanovića podsjetiti na njegovu vlastitu izjavu u jednom nastupu kod Aleksandra Stankovića kada je za 'mučaljive' građane rekao: 'Ako šute i spuste glavu dolje, svi će ih tući po toj glavi.'

Zoran Milanović 2007. Nedjeljom u dva