LINČOM DO SKIDANJA EMISIJE

Je li srpsko podzemlje slomilo neustrašivu novinarku?

09.03.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Serijal 'Reporter' televizije B92, koji priprema i uređuje ekipa predvođena poznatom novinarkom Brankicom Stanković (koja već šest godina živi pod policijskom zaštitom) izazvao je novu buru na srpskoj sportsko-političkoj sceni. Već nakon prvog izdanja 'Reportera' koji se bavio financiranjem nogometnih klubova, B92 je 'u strahu za sigurnost novinara', a u dogovoru s autorima, odlučio stopirati daljnje emitiranje emisije nakon što su vodeći klubovi i konkurentski mediji pokrenuli javni linč protiv autora i suradnika, uz nijemo promatranje, a neki tvrde i sudjelovanje vlasti

Prvo izdanje serijala, emitirano prošlog ponedjeljka, bavilo se financiranjem nogometnih klubova u Srbiji, s posebnim naglaskom na gigante Partizan i Crvenu zvezdu. Oba najveća srpska nogometna kluba službeno su u blokadi, a novinari su se pitali kako je moguće da s blokiranim računima primaju izdašne iznose u sklopu sponzorskih i poslovnih ugovora, optužujući državu za sudjelovanje u tom kriminalnom činu.

Srpski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će njegovim dolaskom na vlast takva praksa biti prekinuta, pa su prije par mjeseci Beogradom paradirali arapski šeici iskazujući interes za kupnju omiljene mu Crvene zvezde, od čega na koncu nije bilo ništa. Umjesto toga, Vučić je pod političku kontrolu stavio i konkurentski Partizan nakrcavši upravni odbor kluba istaknutim članovima vladajuće Srpske napredne stranke. U emisiji je izneseno da članovi upravnih odbora klubova prema internim klupskim statutima imaju ovlasti, među ostalima, uzimati postotak od transfera igrača, a novinari su gerilskim metodama pokušali doći i do čelnika vodećih srpskih klubova, u čemu su ih, između ostalog, ometali huligani.

Na optužbe su preventivno reagirali iz Partizana i iz Crvene zvezde priopćenjima objavljenima na dan emisije, a prije nego što je ona emitirana. Oba kluba, dakako, odbacila su optužbe uzvraćajući protunapadom na autore emisije – Partizan prozivkom za 'uništavanje srpskog sporta', a Crvena zvezda za 'pokušaj rušenja kluba'. Potom je srpski tabloid Informer, blizak vlasti Aleksandra Vučića, prozvao Brankicu Stanković da je napala novinara agencije Beta 'kao kriminalac', nakon što ju je ovaj navodno zamolio za komentar cijele afere. No najdalje je otišao kontroverzni član predsjedništva Crvene zvezde, više puta kazneno prijavljivani politički konvertit, a danas pripadnik Vučićeve stranke SNS, Nebojša Čović koji je u emisiji 'Teška reč' na TV Pinku, između ostalog, izrekao i gnjusnu rečenicu 'Skandirali su mojoj supruzi da se j*be kao besna, pa nije dobila policijsko osiguranje kao Brankica Stanković'.

Treba podsjetiti da Brankica Stanković od 2009. živi pod 24-satnom policijskom zaštitom, nakon što je zbog reportaža u sklopu serijala 'Insajder' dobivala prijetnje smrću od više različitih kriminalnih skupina. Jedan od vođa Partizanove navijačke skupine Alkatraz, Miloš Radisavljević Kimi osuđen je 2012. na 16 mjeseci zatvora nakon što je nabijao na metalnu šipku gumenu lutku s likom Brankice Stanković te poticao ostale huligane da pjevaju pjesmu 'Otrovna si kao zmija, proći ćeš ko Ćuruvija', referirajući se na novinara Slavka Ćuruviju, ubijenog 1999. baš za mandata ministra informiranja Aleksandra Vučića

Brankica Stanković prošloga je tjedna, nakon Čovićevog skandaloznog istupa, javno (i prilično iznenađujuće) zatražila od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da joj ukine policijsku zaštitu podsjećajući da su tabloidi u Srbiji i prije 15-ak godina najavljivali ubojstva novinara iza kojih je tada stajala vlast. Dio srpske javnosti cijelu ovu priču tumačio je kao dio PR strategije televizije B92 za podizanje gledanosti emisije 'Reporter', no da takva namjera uistinu postoji, teško da bi televizija ovako brzo skinula emisiju s programa. Očito je riječ o tome da je poznata novinarka ponovno dirnula u osinje gnijezdo, a – kao što znamo i iz hrvatskog iskustva – poslovanje nogometnih klubova svakako je tema o kojoj bi upleteni voljeli da se što manje govori u javnosti.