ZLOČIN U TOULOUSEU

Je li Sarkozy doveo ksenofobiju do usijanja?

20.03.2012 u 15:56

Bionic
Reading

Dan nakon serije ubojstava u Toulouseu u kojoj su stradali troje djece i profesor u židovskoj školi, i dalje nema konkretnih podataka o počinitelju. Francuski predsjednik je u regiji oko grada Toulousea na jugozapadu Francuske proglasio najviši stupanj policijske pripravnosti, u svim francuskim školama održana je minuta šutnje u počast žrtvama, a zasad se najčešće spominje hipoteza o bivšem vojniku ili pripadniku podzemlja ili neonacistu koji bi bio odgovoran ne samo za napade pred školom u Toulouseu, već i za ubojstva tri vojnika magrebskog porijekla počinjena početkom mjeseca

Dio francuske javnosti i većina izraelskih medija najčešće spominju zabrinjavajući stupanj rastućeg antisemitizma u Europi, no teško je, unutar predsjedničke kampanje koja je u punom jeku, ne odvagati sve moguće političke konzekvence ubojstava u Toulouseu.

Naime, jedna od posljedica tragičnog događaja je i privremena obustava predsjedničke kampanje koja se dosad vodila najviše oko ekonomskih problema i problema imigracije.

A upravo je potonja problematika izazvala čitav niz neodgovornih i štetnih izjava političara, mahom iz vladajućeg UMP-a na čelu s Nicolasom Sarkozyjem. Naime, već se mjesecima vladajuća stranka, čiji anketni rejting zasad ne upućuje na scenarij pobjede, neuvijeno optužuje da svojim tvrdim stavom spram imigranta nastoji osvojiti glasove ekstremne desnice.

U radikaliziranju svojih izbornih poruka, koje se kreću od najava izlaska Francuske iz Schengenskog sporazuma pa do uspostavljanja direktnih veza između imigracije i kriminaliteta, programatski se stvorilo iznimno negativno političko ozračje latentne ksenofobije s primarnim ciljem Sarkozyjevog uzastopnog mandata.

Ministar unutarnjih poslova, Claude Guéant, koji trenutno boravi u Toulouseu zbog istrage, pokazao se dosad kao jedan od efikasnijih glasnogovornika nove predizborne netrpeljivosti spram stranaca. Njegove izjave o tome kako sve civilizacije nisu jednako vrijedne ili kako bi pravo glasa stranaca dovelo do uspostave halal prehrane u školskim kantinama su se eventualno mogle otpisati kao niski i oportuni predizborni udarci, no nakon ubojstava djece pred židovskom školom posve drugačije rezoniraju.

Stoga hipoteza o tome da bi ubojstva u Toulouseu mogla u prvi plan iznijeti temu sigurnosti unutar predsjedničke kampanje djeluje zabrinjavajuće u pogledu u kojem bi to značilo daljnje zaoštravanje već dovoljno pregrijane političke klime u Francuskoj.