endemija sve bliže

Je li pandemija gotova? Četiri njemačke pokrajine na svoju ruku odlučile ukinuti izolaciju nakon pozitivnog testa, ministar nije baš oduševljen

11.11.2022 u 21:29

Bionic
Reading

Četiri njemačke savezne pokrajine od 16. studenog žele ukinuti obveznu izolaciju osoba zaraženih koronavirusom, no ministru zdravstva Karlu Lauterbachu to se baš i ne sviđa

Svi oni koji žive u Bavarskoj, Baden-Württembergu, Hessenu i Schleswig-Holsteinu i budu pozitivni na koronavirus uskoro više neće morati u izolaciju. Od 16. studenog ona naime više neće biti obvezna, a odluku o tome donijeli su ministri zdravstva ovih saveznih pokrajina koji smatraju da pandemiji covida treba pristupati na novi način jer je 'blizu toga da postane ENDemija'.

U praksi bi to trebalo izgledati ovako. Svatko tko je bolestan ostaje kod kuće, ali oni koji su pozitivni na koronavirus, a mogu ili moraju izaći izvan kuće, mogu to učiniti, samo pritom moraju nositi masku. Dakle, umjesto na obveznu izolaciju, navedene savezne pokrajine će se ubuduće više oslanjati na zaštitne mjere. Dosad su u Njemačkoj zaraženi, ovisno o tome imaju li simptome i koliko im dugo traju, morali ići u izolaciju u trajanju od pet do deset dana, piše BR24.

No njemački savezni šef zdravstva Karl Lauterbach nije oduševljen odlukom četiriju saveznih pokrajina. 'Ova odluka donesena je u pogrešno vrijeme i savezna vlast je ne podržava', rekao je u Berlinu Lauterbach, nazvavši je velikom greškom. On smatra da medicinski nije opravdano niti je odgovorno u ovom trenutku ukinuti izolaciju jer Njemačka na tjednoj razini bilježi oko tisuću smrtnih slučajeva od covida, a k tome 'nas vjerojatno čeka i težak zimski val'. Dodao je i da radno okruženje mora ostati sigurno pod svaku cijenu te da zaražene osobe ne bi smjele ići na posao.

  • +3
Koronavirus u školama u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Nova odluka četiriju saveznih država naišla je i na kritike Zaklade za zaštitu pacijenata. Kako kaže jedan od njezinih članova, obvezna izolacija sprječava širenje virusa i štiti od patnje i smrti. Savezne pokrajine koje ukidaju izolaciju se s druge strane pozivaju na pozitivna iskustva susjednih zemalja. Austrija, koja je imala poprilično stroge pandemijske mjere, od 1. kolovoza više nema obveznu izolaciju. Na zaraženom pojedincu je onda želi li u izolaciju ili ne, ali mora nositi masku FFP2.