ZAGREBAČKE ROŠADE

Je li novom šefu ZOO-a pomoglo retriversko prijateljstvo s Bandićem?

27.01.2016 u 06:51

Bionic
Reading

Posjetitelji zagrebačkog Zoološkog vrta ovoga proljeća trebali bi uživati u novim atrakcijama i životinjama, no nisu to jedine novine u maksimirskom 'zvjerinjaku'. Na čelu zagrebačkog životinjskog carstva već mjesec dana nalazi se novi ravnatelj što je u široj javnosti prošlo gotovo nezapaženo. Riječ je o na javnom natječaju izabranom Damiru Skoku, za kojega neki, međutim, smatraju da je u taj dio maksimirske šume na mjesto bivše uspješne ravnateljice zasjeo zahvaljujući prijateljevanju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Takve insinuacije za tportal odbacuju iz Upravnog vijeća zagrebačkog Zoološkog vrta, a Davorka Maljković, bivša ravnateljica, kaže da je zadovoljna svojim sadašnjim položajem zamjenice ravnatelja/voditeljice istraživanja i razvoja. No, čini se da je riječ o naknandnom i dodatno stvorenom radnom mjestu, a onda je pitanje i zašto?

Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba prvi je infrastrukturni projekt za koji je Grad Zagreb dobio sredstva iz fondova Europske unije i često ga se navodi kao ogledni primjer za sve ostale infrastrukturne projekte, a velike zasluge za to pripadaju i Davorki Maljković pa je njezin odlazak s čela ustanove izazvao brojne upitnike. Tim više jer i neki ljudi iz Grada i Skupštine, kada smo ih kontaktirali vezano uz razloge promjena u vodstvu zagrebačkog Zoološkog vrta, uopće nisu bili upoznati s time da ona više nije ravnateljica, a još manje s time tko je novi ravnatelj i kako je to postao.

U gradskim kuloarima i stručnim krugovima se pak nižu pitanja zašto uspješna ravnateljica više nije na toj dužnosti (premda je, valja podsjetiti, i prema njoj prilikom 'odlaska' bivšeg ravnatelja Mladena Anića, kad je preuzimala dužnost, također bilo dosta otpora). Kao i što je to Damira Skoka kod nadležnih kvalificiralo da odaberu baš tog stručnjaka za prehranu kućnih ljubimaca i menadžera korporativnih poslova te uglednog kinološkog suca? Jesu li ga možda, kako se šuška, odabrali zbog navodnog prijateljstva s Bandićem po psećoj liniji? Skok je, naime, dugogodišnji uzgajivač desetak vrsta pasa, uključujući lovačke pse te zlatnog retrivera, a od 1993. kinološki sudac za rad i oblik pasa. Predsjednik je i Hrvatskog kinološkog saveza u drugom mandatu te vrlo aktivan i ugledan na međunarodnoj razini, a kao i Bandić, jedan je od počasnih članova Retriver kluba Hrvatske te se znaju sresti na izložbama.

"ZAGREB WINTER SHOWS 2013"SPECIAL DOG SHOWS - SPECIJALNE IZLOZBE PASAZAGREB, 22.11.2013.Opening ceremony - Otvaranje izlozbe

Posted by Hrvatski Kinološki Savez / Croatian Kennel Club on Friday, 22 November 2013

Štoviše, Bandićev retriver Rudi ime je dobio, kako je svojevremeno ispričao sam gradonačelnik, upravo prema Rudiju - retriveru Damira Skoka koji je prvom Bandićevom retriveru Bilu kada je ovaj bio podvrgnut operaciji jer je u desnoj nosnici imao veliku izraslinu koja mu je otežavala disanje, a sumnjalo se i na zloćudan tumor, donirao krv. Naime, tijekom operacije koja je trajala više od pet sati Bandićevu ljubimcu veterinari su davali transfuziju krvi koju mu je donirao Skokin pas Rudi, a nakon operacije Bil se dva tjedna oporavljao i potom ga je Bandić, prema pisanju Jutarnjega lista, odveo na 26-dnevnu kemoterapiju. Bil se od bolesti potpuno oporavio, a Bandić je svom novom ljubimcu, inače Bilovom sinu, dao ime Rudi, po psu koji je njegovom ocu darovao krv. Bil je u međuvremenu uginuo, a Bandić, čija ogromna ljubav spram životinja nikada nije bila upitna, poznat je i po izjavi da će 'uvijek imati pesa, i to uvijek retrivera'.

"ZAGREB WINTER SHOWS 2013"SPECIAL DOG SHOWS - SPECIJALNE IZLOZBE PASAZAGREB, 22.11.2013.Opening ceremony - Otvaranje izlozbe

Posted by Hrvatski Kinološki Savez / Croatian Kennel Club on Friday, 22 November 2013

Davorka Maljković je na mjestu ravnateljice javne ustanove Zoološki vrt grada Zagreba provela gotovo devet godina, podsjetio je za tportal Ratko Maričić, predsjednik Upravnog vijeća Zoološkog vrta, nadležnog za izbor čelne osobe zagrebačkog Zoološkog vrta, te objasnio da je 'gospođi Maljković istekao ugovor i mandat pa se moralo ići u novi izbor. Ona je imala i ima izvanredan zadatak modernizacije Zoološkog vrta što je vrlo zahtjevan posao, ne samo s obzirom na količinu novca koju treba držati pod kontrolom jer je riječ o europskom projektu'.

Ove godine, naime, završava prva faza modernizacije Zoološkog vrta, a potom treba provesti i drugu fazu, upozorio je Maričić, podcrtavši da 'tu ima mnogo organizacije i kontrole jer nakon svega izvedenog završetkom građevinskih radova tu je pet godina tijekom kojih EU nadzire je li postignuto i koliko uspješno ono u što je uložen novac iz fonda'. Također, 'od 256.000 registriranih posjetitelja cilj je postići njih oko 400.000 i da se registracija povećava, a tu je i druga faza koja je tek u pripremi', kazao je Maričić. Naglasio je kako je razvidno da sve navedeno prelazi četverogodišnji mandat, a oni žele da Maljković ne samo ovu prvu fazu, nego cijeli projekt dovede do kraja, zbog čega treba biti oslobođena dnevnih zadataka i problema kao ravnateljica, s time da bi već idući mjesec trebalo doći i do određenih promjena u njezinu ugovoru te Statutu ustanove. 

Do tih bi promjena, međutim, trebalo doći, kako je tportal doznao iz neslužbenih izvora, upravo jer se nakon natječaja na kojem je već bila odabrana čelna osoba zagrebačkog ZOO-a, odjednom otvorilo još jedno zamjeničko mjesto ravnatelja, koje se u statutu ustanove ne navodi. Doduše, Statut koji stoji na internetskim stranicama zagrebačkog Zoološkog vrta i dalje je gotovo prastari statut, koji vapi za izmjenama jer se, primjerice spominje i nepostojeće Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba kao ono koje bira Upravno vijeće, a u kojemu su sadašnji članovi uz predsjednika Ratka Maričića i Vladimir Gruborović te Jelena Pavičić Vukićević, a njih je dvoje gradonačelnik Bandić imenovao u lipnju prošle godine.

Što se tiče Statuta ZOO-a, on je mijenjan par puta od 2008., a Gradska skupština je potvrdila izmjene, no još se čeka dio objave u Službenom glasniku grada Zagreba. Primjerice, objavljeno je da je izmjenama prošle godine promijenjeno sjedište Ustanove iz 'Maksimirski perivoj bb' u 'Fakultetsko dobro 1', no u Statutu na stranicama zagrebačkog ZOO-a i dalje stoji stara adresa, a ne vidi se ni što je Upravno vijeće mijenjalo u rujnu prošle godine, a Gradska skupština potvrdila tri mjeseca kasnije.

Bili jednom Rudi, Bil i Rudi...

'Što se tiče navodnog prijateljstva gospodina Skoka s gospodinom Bandićem, mogu se samo nasmiješiti - ja ne znam u kakvim su oni odnosima, niti bih to mogao komentirati. Nas to nije ni interesiralo', rekao je Maričić te dodao da je Skok ne samo predsjednik HKS-a, nego je riječ o čovjeku koji je doktor veterinarske medicine s brojnim kontaktima u svijetu te međunarodni kinološki sudac niz godina, a važan dio rada Zoološkog vrta odnosi se i na Dumovec. Što se pak tiče spočitavanja koje neki iznose tvrdeći da je Skok lovac i da je upitno kako će biti na poslu s obzirom na mogućnost sudjelovanja na kinološkim natjecanjima te izložbama koje se odvijaju vikendima, Maričić je rekao da se takva pitanja mogu postaviti bilo kome tko ima hobije i ima posao te zaključio kako pretpostavlja da će raditi puno radno vrijeme i da neće pucati po Zoološkom vrtu.

Tko je treća osoba koja se uz Maljković i Skoka, kako kaže, javila na natječaj, Maričić se nije mogao sjetiti, uputivši nas na Grad. No, iz Ureda gradonačelnika nakon opetovanih tportalovih upita proslijeđen je odgovor iz Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba kako su nakon konzultacija s Agencijom za zaštitu osobnih podataka upućeni da tražene informacije o tome tko su bili kandidati i kandidatkinje na javnom natječaju za ravnatelja/ravnateljicu javne Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba predstavljaju osobne podatke kandidata te da ih ne mogu objaviti. Zanimljivo i povod za daljnje traženje, najblaže rečeno, s obzirom na to da je riječ o javnom natječaju za čelnu osobu javne ustanove imajući u vidu ustavno pravo građana na pristup informacijama.


Iz Grada Zagreba, naime, tportalu je ranije odgovoreno samo da je 'sukladno Statutu Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, Upravno vijeće bilo dužno pokrenuti postupak imenovanja ravnatelja najkasnije 60 dana prije isteka mandata postojećeg ravnatelja te je 12. listopada 2015. godine u Jutarnjem listu objavljen javni natječaj za izbor ravnatelja ili ravnateljice'.

Sloga snagu gradi

'Nakon provedenog postupka Upravno vijeće je 11. prosinca prošle godine donijelo odluku kojom prihvaća prijavu kandidata Damira Skoka te je poslije isteka mandata Maljković 25. prosinca Skok dan kasnije, dakle 26. prosinca 2015. godine stupio na dužnost ravnatelja Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba', odgovorili su iz Grada Zagreba na tportalov upit. Maljković je pak, doznajemo, ponuđeno radno mjesto zamjenice ravnatelja/voditeljice istraživanja i razvoja, kojim je ona, kako je podsjetila, nakon što je devet godina vodila zagrebački Zoološki vrt, zadovoljna.

Veliko zadovoljstvo zbog suradnje s kolegama izrazio je za tportal i novi ravnatelj Damir Skok, no po pitanju budućih planova istaknuo je da bi 'bilo prerano s njegove strane govoriti o nekim konkretnim specifičnim planovima, ali da u Ustanovi postoji Generalni plan razvoja, čiji su dio kao prioriteti i najveći projekti - modernizacija zoološkog vrta i izgradnja groblja za kućne ljubimce u Dumovcu, a oba ta projekta su u tijeku'.

Zagrebački Zoološki vrt na sklonište za nezbrinute životinje proširen je upravo u mandatu Maljković, a prije dvije godine osnovan je i Zagrebački životinjski kutak, podsjetila je Maljković za tportal i dodala: 'Razvoj edukativnih programa prepoznalo je i Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija koje nam je dodijelilo dvije nagrade - za edukativnu kampanju s temom zaštite europskih zvijeri i za kampanju za zaštitu čovjekolikih majmuna. Istovremeno, kao tim, u Zoološkom vrtu pokrećemo niz pozitivnih promjena koje rezultiraju upečatljivim nastambama i projektima poput Afričke savane I. dio – nastamba za lavove, prve knjige o Zoološkom vrtu 'Divlja djeca Maksimira' i, naravno, Modernizacije Zoološkog vrta, I. faza, za koju sredstva od pet milijuna eura dobivamo iz Europskog fonda za regionalni razvoj'.

Novi veliki planovi za zagrebački ZOO

'S obzirom na zahtjevnost poslova na provođenju i završetku Modernizacije Zoološkog vrta, I. faza te pokretanju Modernizacije Zoološkog vrta, II. faza, kao i ostalim razvojnim projektima Ustanove, te s obzirom na to da novo radno mjesto od mene zahtijeva i daljnji aktivan rad u Europskom udruženju zooloških vrtova i akvarija i razvoj projekata zaštite prirode, zadovoljna sam ponuđenim radnim mjestom zamjenice ravnatelja/voditeljice istraživanja i razvoja', zaključila je za tportal Maljković.

Zahvaljujući prvoj fazi modernizacije, započetoj u listopadu 2014., ZOO bi u novom ruhu trebao zasjati u rujnu ove godine i ukupna vrijednost projekta, čiji je nositelj Grad Zagreb, a partner Zoološki vrt, iznosi oko 37,8 milijuna kuna, od čega se čak 95 posto, odnosno 35,9 milijuna kuna, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim gradnje temelja za uspješan rad Zoološkog vrta u godinama koje dolaze te stvaranju prostora i ponude u kojoj će uživati buduće generacije Zagrepčana i posjetitelja hrvatske metropole, realizacijom ciljeva projekta planirano je i otvaranje 13 novih radnih mjesta, uz nove poslovne prilike za male i srednje poduzetnike, pri čemu jedna od ključnih stvari mora biti transparentnost.

Potkraj listopada prošle godine, podsjetimo, otvoren je Istočni ulaz – novi ulaz u Zoološki vrt, koji povezuje ulicu Fakultetsko dobro s Maksimirskom ulicom, a od iznimne je važnosti jer su njegovim otvorenjem stvoreni preduvjeti da se krene u daljnju izgradnju ostalih objekata predviđenih u projektu.

400368,401572,385340,373165