IDEJA 'SEOSKIH STRAŽA'

Je li Miro Bulj 'Janša za siromašne'? 'U Sinju nema migranata, samo izaziva mržnju i strah'

26.10.2023 u 18:30

Bionic
Reading

Gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj najavio je da će organizirati građanske - točnije, seoske - straže koje bi u pograničnim područjima pomagale preopterećenim policijskim snagama u borbi protiv nezakonitih ulazaka migranata u Hrvatsku - od kojih su, kako smatra Bulj, polovica zapravo teroristi

Njegovo profiliranje kao 'Janeza Janše za siromašne' očito je naišlo na dobar ili barem masovan odjek u hrvatskoj javnosti, pa ga je kolektivno i gorljivo počeo braniti kompletan Most, zauzevši se i za mutnu viziju postavljanja vojske na vanjske hrvatske granice, bez suvislog objašnjenja što bi ona ondje uopće radila.

Po službenim policijskim informacijama, nema potrebe ni za vojsku, a pogotovo za Buljeve naoružane 'seoske straže': od početka ove godine službeno je zabilježena 61 tisuća slučajeva nezakonite migracije, a samo 1,43 posto od toga na području Splitsko-dalmatinske županije, s time da su i te brojke u protekla dva mjeseca u padu.

Splitska policija izvijestila je da migranti od početka godine na sinjskom području nisu počinili nijedno jedino kazneno djelo, ne računajući ilegalni prijelaz granice.

'Pitanje migracija klasična je, potpuno legitimna tema i za Most i za njegovu publiku. Oni su se već profilirali u protestnu i antisistemsku stranku i na tome nastoje graditi svoju različitost, kao uostalom i brojne opcije s desnice i desnog centra u Europi, pa i u Americi', kaže za tportal komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić te dodaje da je kristalno jasno da se u slučaju 'seoskih straža' radi o eklatantnom populizmu.

'Miro Bulj se koristi populizmom i u svom izričaju i u metodama rada, no to mu nije prvi put: zahvaljujući populizmu i postao je gradonačelnik Sinja', dodaje Trogrlić.

Sam populizam je, međutim, često vrlo zeznut jer ima ograničen rok trajanja: puno je jednostavnije na njemu osvojiti vlast nego kasnije zadržati populističke standarde jednom kada vlast već držiš u svojim rukama. U predizbornoj kampanji populisti najčešće sami sebi začepe usta 'za kasnije', kada uglavnom spoznaju da problemi na koje su ukazivali u stvarnosti nisu baš bili takvi. Teško im je ne ispasti licemjernima i prema sebi i prema svojim biračima - upozorava Trogrlić.

Slične situacije, kaže, vidimo od najnižih razina vlasti u Hrvatskoj do, recimo, nekad radikalnog pokreta Siriza u Grčkoj.

  • +38
Reportaža iz Sinja uoči Alke Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

Kako bi Bulj organizirao svoje pogranične seoske straže jednom kada zbilja osvoji vlast u državi - a to je valjda cilj svakog razumnog političkog djelovanja - zasad nikomu nije jasno, pa ni njemu samome.

'Ta ideja korisna je za rušenje nekoga ili nečega, a sasvim je drugačija situacija kada nešto treba graditi. I to po zakonu, a jasno je da su straže po njemu neizvedive i neprovedive', kaže ovaj analitičar.

No Most i dalje ustraje, a evidentno je da će u idućim tjednima i mjesecima u javnom prostoru pokušati što jače nametnuti temu migracija, odnosno navodne ugroze države.

'Populisti u svom djelovanju uvijek koriste negativne emocije: ili mržnju ili strah od nekoga ili nečega, u ovom slučaju od migranata. Činjenice da na sinjskom području migranata objektivno nema u velikom broju, niti su oni ondje izazvali ijedan incident, populistu objektivno ne znače puno', zaključuje Trogrlić.