NEGIRA OPTUŽBE

Je li Josipa Rimac Knin dovela do financijskog kolapsa?

10.01.2014 u 18:32

Bionic
Reading

Čelnik kninskoga SDP-a Mirko Antunović ustvrdio je danas da je Knin pred financijskim kolapsom, za što je odgovorna gradonačelnica Josipa Rimac, a ona je poručila da nijedna obveza ne ugrožava funkcioniranje grada te je dodala da su to tvrdnje dokoličara koji su kao vijećnici pri donošenju proračuna mogli reagirati, ali nisu

Čak 16 milijuna kuna iznosi dug grada Knina koji je zbog takvih financijskih pokazatelja pred financijskim kolapsom, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mirko Antunović. Za takvo je stanje prozvao kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac i njezine pomoćnike, podsjećajući da je ona prije dva mandata grad preuzela s viškom od 2,5 milijuna kuna u blagajni.

Danas je dug 16 milijuna kuna, a očekuje se kako će još rasti budući da su i ove godine u prihodovnu stranu kninskoga gradskog proračuna ušle i buduće, još nerealizirane prodaje gradskih nekretnina, ustvrdio je Antunović. Riječ je ponajprije o objektu Preparandije čija je vrijednost procijenjena na 15 milijuna kuna, a ove je godine ušla u prihodovnu stranu gradskog proračuna.

'To se ponavlja iz godine u godinu, a za Preparandiju zapravo nikad nitko nije ni bio zainteresiran jer je cijena previsoka, a objekt je zaštićeni spomenik kulture, čija bi obnova skupo stajala', rekao je Antunović i ustvrdio kako, unatoč činjenici da zgradu neće kupiti nitko, gradonačelnica Rimac gradski proračun temelji na iznosu od njezine prodaje.

'To su dokoličari koji su imali mogućnost kao gradski vijećnici na sjednicama Gradskog vijeća reagirati na proračun i dati konkretne prijedloge, no to tada nisu činili', komentirala je gradonačelnica Rimac današnji istup predsjednika SDP-a Mirka Antunovića. Istaknula je kako će se za koji dan znati kako su poslovali u 2013. godini, no dug, dodala je, sigurno ne iznosi 16 milijuna kuna, kako je rekao Antunović, nego bitno manje.

Grad Knin, podsjetila je gradonačelnica, 2013. godine imao je otvoreno 21 gradilište ukupne vrijednosti 360 milijuna kuna, od čega je većina novca za radove 'povučena' iz pretpristupnih fondova i mjerodavnih ministarstava, ali je grad u projektima morao sudjelovati s iznosom koji je potreban za izradu dokumentacije.

Kao primjer navela je kako je za projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, koji je financiran iz IPA fonda, grad izdvojio pet milijuna kuna za projektnu dokumentaciju te još tri milijuna za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

'Grad nema kreditnih zaduženja, nijedna naša obveza ne ugrožava funkcioniranje gradske uprave, plaće se uredno isplaćuju kao i sva naša davanja prema komunalnim i javnim tvrtkama te ostalim proračunskim korisnicima', istaknula je gradonačelnica Rimac.

U vezi s Preparandijom, objasnila je da je grad u tom slučaju dužan poštovati zakone i voditi se procjenom ovlaštenih vještaka, a hoće li netko kupiti nekretninu, ne valja prejudicirati, nego ostaviti interesima poduzetnika.

'Sve ove stvari SDP-ovci su govorili i u političkoj kampanji, no građani Knina su rekli svoje i odabrali svog gradonačelnika', istaknula je Josipa Rimac, dodajući kako se više ne namjerava osvrtati na neistine i objede koje iznose kninski socijaldemokrati.