RUPA U ZAKONU

Je li dozvoljeno roštiljanje u zgradama?

19.07.2014 u 07:44

Bionic
Reading

Roštiljanje u Hrvatskoj nije samo stvar načina na koji se priprema hrana, ritual je to kojim se slave rođendani i imendani, a povezujemo ga uz najbolju vrstu druženja. Stoga ne čudi to što kod nas gotovo svaka kuća ima roštilj u dvorištu. No što je s onima koji žive u stanovima? Smiju li oni roštiljati na svojim balkonima ili se moraju pouzdati u njihove električne kopije?

Odgovor na to pitanje dao nam je Miroslav Merčep, zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. 'U pravilu nigdje nije propisano ni spomenuto u zakonu da netko ne smije paliti roštilj', pojašnjava.

Postoji uredba koja govori o kampiranju i koja propisuje mjesta na kojima se može pripremati roštilj, no kuće i zgrade se nigdje ne spominju. 'Paljenje roštilja na balkonu nisu obradili, stoga je dozvoljeno u kontroliranim uvjetima i ako to ne smeta susjedima', pojašnjava Merčep. 'Postoji rupa u zakonu i to nije nigdje obrađeno', ističe.


Vatrogasnih intervencija zbog paljenja roštilja bilo je samo u slučaju kada je riječ o novom roštilju. 'Kada se on zapali, tvornička boja se jako dimi dok se ne razgori. To u zgradama može biti problem, no tako je samo pri prvom paljenju', pojašnjava.

Dakle - ako to nije izrijekom zabranjeno u kućnom redu i ako nemate susjede koji će prigovarati zbog raznih miomirisa i dima, zbog kojih bi im oprano rublje na balkonima moglo mirisati po vašem ručku - roštiljanje na balkonima je dopušteno.

Što propisuje kućni red?

Paljenje vatre na balkonu uglavnom se ne spominje u kućnom redu. Ipak, navode se pravila ponašanja stanara u zgradi te ostale navike koje bi trebali izbjegavati. Među njima je i istresanje krpa, stolnjaka i tepiha niz prozor ili balkon, a ne smije se ni prolijevati voda. Tegle za cvijeće moraju biti takve da iz njih ne curi voda po susjedovom balkonu ili prolaznicima. Ono što je najviše bitno je to da stanari ne smiju stvarati buku između 14 i 17 sati te tijekom noći, od 22 do šest sati ujutro.