DVOSJEKLI MAČ

Je li dovoljna tek jedna doza? 'Poluimunost pogoduje novim mutacijama, ne eliminira virus'

11.03.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača za 24sata je objasnio do čega bi dovelo cijepljenje samo jednom dozom, za slučaj da se nastavi nestašica cjepiva. Da, sebe ćemo zaštititi, donekle, no ne i zaustaviti pandemiju

Kako je pokazalo istraživanje provedeno među djelatnicima Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', oni koji su preboljeli Covid-19 su nakon prve doze cijepljenja imali jako visoku razinu antitijela, koja nakon druge primljene doze gotovo da više nije rasla. Zaključak je da vjerojatno drugu dozu onda neće niti trebati, rekla je u ponedjeljak šefica Klinike dr. Alemka Markotić.

Imunolog prof.dr. Zlatko Trobonjača zabrinut je zbog općenito rastuće tendecije da se ide na odgodu druge doze, odnosno samo na jednu dozu cjepiva. 'To je itekako dvosjekli mač, napominje, jer ćemo sebe donekle zaštititi, da, to stoji, ali nećemo usporiti niti, pogotovo, zaustaviti pandemiju. Dapače, možda si samo napravimo medvjeđu uslugu', upozorio je Trobonjača za 24sata.

U početku cijepljenja svi su u Hrvatskoj dobivali i datum za drugu dozu, no toga sad više nema. Potvrdilo je to nekoliko starijih građana, koji su dobili AstraZenecino cjepivo, i koji očekuju da će ih na vrijeme za drugu dozu zvati njihovi liječnici.

'Evolucijski napredne virusne varijante, koje izbjegavaju imunost i brže se šire, nastaju u ljudi koji imaju određenu razinu imunosti, ali nedovoljnu da se virus relativno brzo, i u potpunosti eliminira. Takva 'poluimunost' svojim selekcijskim tlakom eliminira dio virusa, ali i selektira one mutante koje joj mogu izbjeći i preživjeti pa se kao virusne varijante prošire u populaciji, stvarajući virusni soj. Prema tome, ukoliko se masovno, ne samo kod nas, nego i u svijetu, počne primjenjivati jednodozni režim cijepljenja onim cjepivima kojima su, temeljem kliničkih ispitivanja predviđene dvije doze, imat ćemo stvaranje puno većeg broja virusnih mutanata', jasan je prof.dr. Trobonjača.

  • +8
Masovno cijepljenje u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX