NEDOSTAJE MU LJUDI ZA IZBORE

Javni natječaj na Kerumov način: Javite se, dogovorit ćemo se

21.10.2011 u 17:08

Bionic
Reading

Hoće li i s kime splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegova Hrvatska građanska stranka sklopiti predizbornu koaliciju - ne zna, čini se, ni on sam, a kamoli šira javnost. Sam Kerum još ove srijede dao je izjavu da je definitivno odustao od namjere sklapanja zajedničke liste s metkovskim gradonačelnikom Stipom Gabrićem, vijest je otišla u svijet, da bi samo desetak minuta kasnije okrenuo priču za 180 stupnjeva

'Ništa još nije dogovoreno, s Jambom se još nismo ni sastali. On i HSS su odlični partneri i zajedno bismo mogli postići odlične rezultate', kazao je nekolicini novinara koja se zatekla u njegovoj blizini za vrijeme posjeta sajmu SASO na Žnjanu. Situacija je prilično nezgodna jer se Gabrić već javno očitovao o Kerumovom odustajanju, potvrdio je da mu je nudio prvo mjesto na listi, a sada se nepredvidivi splitski gradonačelnik ponovno premišlja.

Iz Kerumovih usta izašla je još jedna, prilično originalna ideja: kako planira izaći na izbore u cijeloj Hrvatskoj, a u deficitu je s kadrovima, za pozicije na listama raspisat će - javni natječaj! Ne bi to, doduše, bila uobičajena procedura, već bi se išlo više po uobičajenom Kerumovom modelu: 'Svi dobronamjerni su dobrodošli, slobodno se mogu javiti u HGS', kazao je.

Drugim riječima: zovite me, dogovorit ćemo se. Tako se oko uređenja šest splitskih vrtića svojedobno direktno dogovorio s prijateljem Ivicom Livajom, pa je na koncu osuđen zbog nezakonitog trošenja gradskog novca. U ovom slučaju radi se o njegovoj privatnoj stranci, pa nema straha od kaznenog progona, no primjer dovoljno dokazuje kako splitski gradonačelnik tumači izraz 'javni natječaj'.
Kerumov zamjenik Jure Šundov, inače potpredsjednik Hrvatske građanske stranke, ostao je iznenađen gazdinom izjavom. Nije je čuo, pa je neće ni komentirati. Šundov zna samo da pripreme za izbore traju punom parom, slažu se liste za svih deset izbornih jedinica plus dijasporu, pa kome obojci, a kome opanci...