'NIJE SE SUZDRŽAVAO'

Jarnjak četiri i pol sata upućivao USKOK na dokaze

09.11.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Bivši glavni tajnik HDZ-u Ivan Jarnjak i bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček proveli su sate u sjedištu USKOK-a, gdje su pred istražiteljima iznijeli obranu u svojstvu osumnjičenika u istrazi oko HDZ-ovog crnog fonda

Bivši glavni tajnik HDZ-u Ivan Jarnjak proveo je gotovo četiri i pol sata u sjedištu USKOK-a, gdje je pred istražiteljima iznio obranu u svojstvu osumnjičenika u istrazi oko HDZ-ovog crnog fonda, potvrdio je njegov branitelj Petar Pavković

Nakon Jarnjaka, u USKOK-u je na troiposatnom ispitivanju bio i Ratko Maček, koji je stigao u pratnji odvjetnika Tihomira Rubeše. 'Maček je danas iznio obranu i odgovorio na postavljena pitanja, izjavio je Rubeša po izlasku iz sjedišta USKOK-a, nakon čega ništa više nije želio reći.

'Sve je rekao odvjetnik, a sve ostalo bi bilo kršenje zakona', kratko je novinarima kazao Maček koji je u sjedište USKOK-a stigao nešto prije 11 sati, a izašao oko 14,30 sati.

Po izlasku iz zgrade USKOK-a u Gajevoj ulici ni Jarnjak nije želio novinarima dati izjavu, a njegov branitelj potvrdio je da je iznio obranu te odgovarao na sva pitanja istražitelja.

O sadržaju Jarnjakovog iskaza nije želio govoriti zbog tajnosti istrage u kojoj je zbog postojanja crnog fonda HDZ-a osumnjičeno ukupno 19 osoba te HDZ kao pravna osoba.

'Nismo se suzdržavali od bilo kakvog pitanja', kazao je odvjetnik Pavković, a na upit je li Jarnjak iskaz potkrijepio dokazima, odgovorio je da su istražitelje 'uputili na relevantne dokaze'.

Upitan je li Jarnjakov iskaz bio na tragu onog što je govorio u medijima, odvjetnik je kazao da nije pratio Jarnjakove javne istupe.

Mačeka je, podsjetimo, već dao iskaz u ožujku ove godine, ali u svojstvu svjedoka, a proširenjem istrage u slučaju Fimi medija on i Jarnjak su postali osumnjičenici.

Po pisanju medija, USKOK sumnjiči Jarnjaka kao odgovornu osobu u HDZ-u koja je pomagala u punjenju stranačkog crnog fonda iz kojeg su se, među ostalim, navodno financirale i predizborne kampanje.

Riječ je o istrazi u slučaju Fimi media koju je USKOK nedavno proširio i na samu stranku HDZ kao pravnu osobu te na Jarnjaka, Mačeka, bivšeg premijera Ivu Sanadera, bivšeg rizničara stranke Mladena Barišića te bivšu blagajnicu HDZ-a Branku Pavošević

Mačeka se, po pisanju tiska, sumnjiči da je novcem iz crnog fonda vodio 'akciju' plaćanja dugova za opremu Osječke televizije te kupovinu zadarskog tjednika Hrvatski list. U svjedočkom iskazu u ožujku navodno je izjavio da nije imao razloga sumnjati da mu stranački rizničar predaje novac izvučen iz državnih poduzeća te da, s obzirom na autoritet Sanadera i Barišića, nije ni mogao pitati o porijeklu novca.

Mediji nagađaju da se sumnja da se u HDZ, koji posljednjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju, nezakonito slilo oko 30 milijuna kuna, čime su se navodno financirale HDZ-ove predizborne kampanje i predsjednička kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor