U VODAMA ANTARKTIKE

Japanski kitolovci potopili katamaran eko-aktivista

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.01.2010 17:19
  • Objavljeno 06.01.2010 u 09:30
WHALING AUSTRALIA

WHALING AUSTRALIA

Izvor: Reuters / Autor: .com

Superbrzi katamaran australskih aktivista za zaštitu kitova koji presreće i ometa japanske kitolovce uništen je u okršaju s japanskim zaštitnim brodom u vodama Antarktike, priopćili su aktivisti u srijedu

Šestero članova posade broda Adyja Gila spašeno je, ističe u priopćenju organizacija za zaštitu života u moru Sea Sheperd.

"Čini se da Ady Gil tone i da su izgledi za njegovo spašavanje veoma mali", dodaje organizacija koja kaže da je snimila "ničim izazvan" napad zaštitnog broda koji prati japansku flotu kitolovaca, javlja AFP.

"Shonan Maru 2 naglo je krenuo prema Adyju Gilu i udario ga, gotovo ga prepolovivši", dodaje se u tekstu. "Uvjereni smo da je napad bio namjeran", izjavio je Jeff Hansen, direktor australskog ogranka Sea Sheperda.

Nešto ranije, u srijedu, posada Adyja Gila, koju zovu ekološkim gusarima, bacila je smrdljive bombe na japanskog kitolovca.

Ady Gil, ultrarmoderni trimaran futurističkog izgleda, izrađen od karbonskih vlakana koji postiže brzinu od 93 km/h, presreće japanske kitolovce pri izlasku u lov. To je najnoviji brod iz flote Sea Sheperda, vrijedan milijun i pol australskih dolara (sedam milijuna kuna). Zbog materijala izrade i boje teško je uhvatljiv radarima, ali je vidljiv iz izviđačkih zrakoplova o čemu upravo traje žestoka polemika u Australiji.

Naime, dio australskih parlamentarnih zastupnika traži da vlada blokira "špijunske letove" japanskih izviđačkih zrakoplova koji polijeću s australskog teritorija.

"Umjesto da australska vlada pošalje brodovlje koje bi nadgledalo kitolovce, Japanci koriste australsko tlo da nadgledaju one koji kitove štite. Japanski kitolovci, otpadnici od zakona, čine što hoće u australskim antarktičkim teritorijalnim vodama", rekao je šef australskih zelenih Bob Brown, prenosi Reuters.

Japanski kitolovac potopio je Ady Gil

Aktivisti za zaštitu okoliša optužuju premijera Kevina Rudda da ne želi sukob s Japanom kako ne bi ugrozio bogatu vanjskotrgovinsku razmjenu dviju zemalja. Japan je prvi australski izvozni partner, a trgovinska bilanca iznosila je 2008. godine 58 milijardi dolara, s velikim suficitom na australskoj strani.

Komercijalni lov na kitove zabranjen je međunarodnim zakonima 1986. godine, a Japan te sisavce lovi pod izlikom znanstvenog istraživanja.

Lov na kitove dio je japanske tradicije i većina stanovnika, iako ne jede redovito njihovo meso, potpuno je ravnodušna na optužbe da je kitolov okrutan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi