BIG IN JAPAN

Japanske djevojke potamnjelih lica

20.05.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Zagledate li se u japanska lica kroz povijest, teško ćete naći bilo kakvu nijansu žute, Japanci su oduvijek preferirali bijelu boju, kako lica tako i čitavog tijela. A onda početkom devedesetih, jedna underground skupina modno osviještenih Japanki počela je tamniti kožu

Japanke su otkrićem hip hopa nastojale preuzeti i tamni ten crnoputih glazbenika pa su time izludjele svoje roditelje odgojene u tradicionalnom duhu gdje djevojka mora biti uredne crne kose i blijedog tena. Ganguro stil nije toliko originalan što se same odjeće tiče, ona je kao kod sličnih stilova uvezenih sa zapada - više je otkrivala nego skrivala -  izgledala kao reklama za ljetovanje u Kaliforniji ili negdje na jugu Europe.

Ganguro djevojke izgledaju poput dalekoistočnih barbika, bar što se tipično japanski lijepih crta lica i manekenski vitkih tijela tiče. Kosu boje u sve varijante crvene, narančaste i plave boje i tu je obično kraj konvencionalnom izgledu. Iako se već posvjetljivanjem kose japanskom društvu sklonom tradicionalnijem ženskom izgledu diže kosa na glavi, možete zamisliti kako tek prihvaćaju tamni ten i crnu maskaru u kombinaciji s bijelim korektorom kao ružem za usne.

I u ganguro stilu može se pretjerati, Yamamba je ekstremniji oblik u kojem se više ide na kontraste crne i bijele boje, odnosno tamnije i svjetlije šminke. Yamamba može djelovati čak i groteskno, što i samo ime yamamba dokazuje. Japanske bajke i legende imaju svoju verziju babaroge ili planinske vještice tamnog, izboranog lica (spomenuli smo ju i prošli put u tekstu Dan dječaka ) kojom se ljubiteljicama ganguro stila šalje jasna poruka kako ih ostali vide.

 

Do današnjih dana, ganguro moda je bila ismijavana i spominjana u svakom mogućem negativnom kontekstu. Nisu pomogle ni prve stranice u najpopularnijim modnim časopisima, nisu pomogle ni TV zvijezde koje su promovirale ili prihvatile ganguro stil. Sve to je dovelo do skoro potpunog nestajanja ovog stila s japanskih ulica. Nakon ludih devedesetih danas je u Japanu ponovo 'in' provesti ljeto pod suncobranom.