SPOR OKO OTOKA

Japanci vodenim topovima otjerali tajvanske brodove

25.09.2012 u 08:33

Bionic
Reading

Brod japanske obalne straže upotrijebio je vodene topove kako bi iz akvatorija oko otočja Senkaku u Istočnom kineskom moru, koje Tokio smatra svojim, otjerao oko 40 tajvanskih ribarskih brodova i osam brodova tajvanske obalne straže.

Tajvanski ribarski brodovi i brodovi obalne straže su nakon toga napustili japanske teritorijalne vode. Japanski državni tajnik Osamu Fujimura je izjavio da je obalna straža uporabila vodene topove i druge mjere kako bi natjerala tajvanske brodove da promijene smjer.

Tajvan se, naime, noćas umiješao u spor Kine i Japana zbog skupine nenastanjenih otoka. Oko 40 tajvanskih ribarskih brodova i osam brodova obalne straže ušlo je u akvatorij koji Japan smatra svojim. Nazočnost tajvanskih brodova prijepor čini još složenijim.

Naime, Tajvan tradicionalno ima prijateljske odnose s Japanom, ali te se dvije zemlje već dulje spore o ribolovnim područjima. I Kina i Tajvan tvrde da su naslijedili povijesna kineska prava na otoke.

Flota tajvanskih ribarskih brodova prema otocima je otplovila u ponedjeljak i najavila da će ploviti oko otoka kako bi istaknula svoje pravo da tamo ribari, a nije isključila i mogućnost da se posade pokušaju iskrcati na otoke.