digitalno mapiranje

Japan otkrio 7000 otoka za koje nije ni znao da ih ima

02.03.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Od 1987. Japan je, prema izvješću Obalne straže, smatrao da ima 6852 otoka, no najnovije digitalno mapiranje pokazalo je da ih ima više nego dvostruko - čak 14.125

Digitalno mapiranje, koje je provela Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI), nedavno je otkrilo da na japanskom teritoriju postoji 14.125 otoka, puno više od broja 6852, koji je u službenoj upotrebi od izvješća japanske obalne straže iz 1987., piše CNN.

Međutim GSI je ovaj tjedan naglasio da nova brojka odražava napredak u geodetskoj tehnologiji i da nije promijenila ukupnu površinu zemlje u posjedu Japana. Rečeno je da je, iako ne postoji međunarodni sporazum o tome kako brojiti otoke, korišten isti kriterij kao i u prethodnom istraživanju prije 35 godina.

Otoci koji okružuju Japan bili su u središtu nekoliko teritorijalnih sporova. Japan tako polaže pravo na južne Kurilske otoke, koje drži Rusija, a Tokio ih naziva Sjevernim teritorijima. Spor datira još od kraja Drugog svjetskog rata.

  • +10
Japan ima više od 14.000 otoka, a oko nekih se spori sa susjedima Izvor: EPA / Autor: HIROYA SHIMOJI

Japan također kaže da ima povijesno pravo na nenaseljeno otočje Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojim trenutno upravlja, ali Kina je više puta osporila tu tvrdnju.

U međuvremenu Japan i Južna Koreja ostaju u više od 70 godina dugom sporu oko suvereniteta nad grupom otočića Dokdo kod Seula i Takeshima kod Tokija u Japanskom moru, a koje Koreja naziva Istočnim morem.