GORKO ISKUSTVO FUKUSHIME

Japan odustaje od širenja nuklearnog programa?

28.03.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Japanski državni tajnik Yukio Edano danas je izjavio kako bi kriza nuklearke Fukushima nakon nedavnog potresa mogla donijeti veliki zaokret u energetskoj politici Japana

Zasad su svi vladini resursi i vrijeme usredotočeni na saniranje Fukushime i radijacije koja se iz nje širi. No kad se stanje stabilizira, japanski čelnici morat će sjesti i razmotriti alternativne opcije za opskrbu energijom. Havariju u Fukushimi Edano je nazvao 'strašnom katastrofom'.

'Postojali su planovi da proširimo naš nuklearni program. Ali sada, kada smo morali usmjeriti sve svoje snage kako bismo uspješno priveli kraju ovu situaciju, imamo jasniji uvid za buduće modele opskrbe energijom', rekao je Edano. Strateški plan Tokija predviđao je devet novih nuklearki do 2020. te više od 14 do 2030. godine.

Havariju u Fukushimi mnogi uspoređuju s Černobilom 1986. godine. Aktualizirala se i rasprava o sigurnosti nuklearnih elektrana u seizmički aktivnim područjima. Prije Fukushime, u Japanu se tijekom 20 godina dogodilo nekoliko manjih nuklearnih kriza (Tokaimura, Mihama, Monju). Zbog havarije u NE Monju otkazano je pet projekata novih elektrana.

U Zemlji Izlazećeg Sunca nuklearke trenutno osiguravaju oko 25 posto ukupne električne energije.