'DIPLOMATSKI PROSTAKLUK'

Janukovič čekao satima da Putin popije s bajkerima

16.07.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Ukrajinska politička elita šokirana je ponašanjem ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog protokola na prošlotjednom sastanku s ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem u Jalti

Putin je prvo kasnio na sastanak četiri sata jer se prethodno otišao naći sa svojim znancima, motoristima iz skupine Noćni vukovi koja ga uveseljava patriotskim paradama na nacionalne praznike. Kasnije je prekršio protokol uskočivši u riječ Viktoru Janukoviču.

Ukrajinski ministar za izvanredne situacije Viktor Baloga opisao je ponašanje Putinove delegacije kao iznuđivačko: 'Dojmovi su mračni. Mnogo nepristojnosti koje su potresle gostoljubive Ukrajince.'

Na sastanku je ipak potpisano dvadesetak bilateralnih sporazuma, među ostalima i neke crte razgraničenja u Azovskom i Crnom moru.

'Umjesto da žurite na sastanak, vi zastanete da popijete rum s bajkerima… Po meni, to je diplomatska šamarčina odnosno diplomatski prostakluk', izjavio je bivši ministar vanjskih poslova, danas oporbenjak Vladimir Ogrizko.

Putinove loše manire stigle su samo nekoliko dana nakon nove runde svađa između Moskve i Kijeva oko cijene zemnog plina koju Ukrajina plaća Rusiji te nekoliko dana nakon što je na redovnom druženju s ruskim veleposlanicima Putin naglasio koliko žali zbog činjenice da se Ukrajina odbija pridružiti Rusiji, Bjelorusiji i Kazahstanom u stvaranju Euroazijske unije. Izgleda da im nešto šteka u pristupu', poručio je ministar Baloga preko svoje Facebook stranice.

'Na tom polju i pokušavaju vršiti pritisak – na Carinskoj uniji i Jedinstvenom ekonomskom prostoru. Našli su nam prekrasan primjer: Bjelorusiju. Zaista ne shvaćaju da Ukrajincima ona nije orijentir. Valjda i dalje misle da Ukrajina spava sanjajući sebe u novom Sovjetskom Savezu', dodao je uvrijeđeni državnik.