POGLED IZ SLOVENIJE

Janšu će Europa uvjeriti da promijeni mišljenje

07.06.2010 u 14:27

Bionic
Reading

Referendum o arbitražnom sporazumu o granici Slovenije i Hrvatske, koji je prošao tijesnom većinom, razotkrio je podijeljenost slovenskog društva i razočaranog gubitnika Janeza Janšu koju najavljuje nove blokade. Kako u Sloveniji vide rezultat referenduma za tportal otkrivaju vodeći analitičari iz 'Dežele'

'Ako Janša i dalje bude opozicija kad se bude odlučivalo o ratifikaciji hrvatskog pristupnog sporazuma s EU-om, u međusobnim odnosima Slovenije i Hrvatske će biti dosta problema', smatra Rajko Gerič, urednik informativnog programa Televizije Slovenija, jer se bez glasova njegove stranke neće moći ostvariti dvotrećinska većina koja je potrebna za izglasavanje te odluke. Situacija će biti skroz drukčija, objašnjava on, ako tada Janša bude na vlasti jer će on tada biti u mnogo težoj situaciji nego je to kad napada iz oporbe.

Peter Frankl, glavni urednik slovenskog poslovnog dnevnika Finance, smatra da do najavljene Janšine blokade neće doći jer će mu, 'na kraju krajeva, njegovi prijatelji iz Europe pomoći da promijeni mišljenje'.

Milan Brglez s Fakulteta za društvene znanosti u Ljubljani
kaže da je rezultat dosta tijesan, ali dostatan da se ispuni zadani cilj. To je uvjetovala i neviđeno žestoka referendumska bitka neviđena do sada Sloveniji. On smatra da postoji mogućnost da Janša ostvari svoje prijetnje o blokadi ratifikacije pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom u parlamentu jer je do toga još mnogo vremena. Ta ratifikacija se donosi dvotrećinskom većinom, a Slovenija će joj pristupiti vjerojatno zadnja od 27 zemalja članica, pa je upitno kakvi će odnosi snaga biti tada u parlamentu.

Vasilka Sancin, stručnjakinja za međunarodno pravo s Pravnog fakulteta
u Ljubljani, zadovoljna je rezultatima referenduma koji je omogućio da se konačno zatvori ovo otvoreno pitanju između Hrvatske i Slovenije.

'Sada je sve na arbitrima koji će odlučiti o trajnoj granici između dviju zemalja', rekla je Sancin.

Ona smatra da Janšine prijetnje o nekim novim blokadama nisu realne jer je postupak zaključen, note među državama su razmijenjene i on više ništa po tom pitanju ne može učiniti.

PAHOR NIJE VELIKI POBJEDNIK

Što se tiče samoga Pahora, on je cijeli svoj politički kapital uložio u projekt arbitražnog sporazuma i, da je izgubio, i on i Slovenija bi se našli u velikim problemima. Sada je dobio neke kredite, smatra Gerič, za nastavak borbe s ekonomskim problemima. Ni Frankl ne smatra Pahora velikih pobjednikom ovoga referenduma. 'To je pitanje koje se u suštini nije ni trebalo naći na referendumu. Da su pravi političari, sami bi donijeli odluku, a ovako su odgovornost prebacili na građane. Ako građani odlučuju, zašto onda plaćamo političare?' zapitao se Frankl.