IVO VAJGL

'Janšin pristanak na arbitražu velika greška'

21.01.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Odluka ranije slovenske vlade da pristane na rješavanje graničnog prijepora s Hrvatskom uz pomoć "trećeg" i da se odrekne tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan bila je velika politička pogreška, iznio je u razgovoru za novi broj ljubljanskog tjednika Mag predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl

LJUBLJANA - "Bezuvjetni pristanak na arbitražu koji je Janša dao u izjavi nakon susreta sa Sanaderom na Bledu 2007. godine bio je velika politička greška, a isto tako i odustajanje od parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan. Za rješavanje spornih pitanja s Hrvatskom ranija je vlada potrošila četiri godine koje su se mogle iskoristiti za bilateralne pregovore, a za to je bilo dosta vremena. Očito je to odgovaralo i hrvatskoj vladi", rekao je Vajgl, dodajući da će sada biti potreban povratak na bilateralne pregovore o granici.

"Za bileralne pregovore ima itekako mnogo smisla. Najbolji je bilateralni dogovor, a svako posredovanje treće strane dugotrajno je i skupo", rekao je Vajgl, ističući kako je Sloveniji odgovarao parafirani sporazum Drnovšek-Račan do kojega se došlo bilateralnim pregovorima, ali samo u nacrtu jer sporazum nije potpisan niti parafiran, pa se od njega odustalo.

Bivši slovenski premijer Janez Janša u utorak je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da se smisao njegova neformalnog dogovora s premijerom Sanaderom iz 2007. u Hrvatskoj ponekad pogrešno tumači kao dogovor da se ide na rješenje graničnog spora pred Međunarodni sud pravde (ICJ) jer formalnog dogovora o arbitraži zapravo nije bilo, a ICJ je spomenut samo kao jedna od mogućnosti.