priznanje

Janši nagrada poljskog foruma za osobu godine u srednjoj i istočnoj Europi

10.09.2021 u 12:34

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša dobio je nagradu "Osoba godine srednje i istočne Europe" za 2020. koja mu je dodijeljena na Ekonomskom forumu u Karpaczu u Poljskoj, prenose u petak slovenski mediji

Riječ je o tradicionalnoj, 30. velikoj međunarodnoj konferenciji na kojoj je ove godine sudjelovalo više od 400 gostiju iz 60-ak zemalja, a bavi se ekonomskim i političkim pitanjima važnim za razvoj Europske unije i suradnju europskih država.

U nastupu na konferenciji koja je završila u četvrtak, Janša je među ostalim kazao da je pandemija covida-19 strateški promijenila odnose na globalnoj sceni jer je u zapadnim demokracijama došlo do pada BDP-a, dok je Kina ekonomski rasla, iz čega bi po njegovim riječima Europa i zapadni svijet morali izvući pouke.

Janša se u govoru na forumu u Poljskoj osvrnuo i na opasnost migracija iz Afganistana nakon povlačenja SAD-a i NATO saveza iz te države.

"Europska unija je nakon povlačenja zbog svog geografskog položaja mnogo više na udaru nezakonitih migracija nego što je SAD", kazao je Janša, a osvrnuo se i odnos srednje i istočne Europe prema zapadnoeuropskim članicama EU-a.

"Nikakve prave Europske unije nema bez država srednje Europe koja sve više postaje ono što joj i ime govori - ona postaje centar u smislu gospodarstva i u smislu vrijednosti", istaknuo je slovenski premijer na konferenciji u Poljskoj.

"Izgleda da se Europa u razdoblju svog blagostanja prehladila, no nadajmo se da to neće prerasti u astmu. Europska unija se u političkim raspravama, a dijelom i zbog postupaka nekih institucija, previše udaljila od temeljnih načela europskog udruživanja, tj. od traženja konsenzusa i međusobnog poštivanja, supsidijarnosti i solidarnosti. U Europi možemo biti uspješni samo tako da se poštujemo i jedni od drugih učimo", kazao je Janša.

  • +6
Janez Janša Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Jure Makovec

Nagradom za osobu godine u srednjoj i istočnoj Europi, koju je ovaj put programsko vijeće poljskog Ekonomskog foruma dodijelilo slovenskom predsjedniku vlade, primili su u prošlosti mnogi istaknuti politički i vjerski lideri, među ostalim bivši češki predsjednik Vaclav Havel, papa Ivan Pavao II. i bivši predsjednik EK Jose Manuel Barroso.

Prema priopćenju Janšina ureda, on je nagradu poljskog Foruma dobio za izuzetna postignuća i doprinos liderstvu u Europi.