zalupio vratima

Janša ne želi Afganistance: Nije dužnost EU i Slovenije pomoći svima na planeti koji bježe umjesto da se bore

22.08.2021 u 11:50

Bionic
Reading

Tijekom noći sa subote na nedjelju sa kabulskog aerodroma evakuirano je još 3.800 ljudi. Više od 18 tisuća Afganistanaca još čeka evakuaciju

Sedmero afganistanskih civila poginulo je u kaosu na aerodromu u Kabulu, objavilo je u nedjelju britansko ministarstvo obrane dok deseci tisuća ljudi očajnički pokušavaju pobjeći iz zemlje koju su zauzeli talibani.

I dok se mnoge zemlje trude spasiti što je veći broj Afganistanaca koji su posljednjih godina surađivali s zapadnim vladama i organizacija i zbog čega su prve mete brutalne odmazde talibana koja ih očekuju drugi odbijaju primati nove izbjeglice iz te zemlje.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je izjavio da dok je on na vlasti Austrija neće primiti nove izbjeglice iz Afganistana, a sada je slično poruku poslao i slovenski premijer Janez Janša.

'Ako se žene mogu organizirati i boriti protiv talibana u nekim dijelovima Afganistana, tako bi trebali i muškarci. Nije dužnost Europske unije ili Slovenije pomoći i platiti za sve i svima na planeti koji bježe, umjesto da se bore za svoju domovinu', napisao je Janša na Twitteru.

Slovenija inače do kraja ove godine predsjeda Europskom unijom.

  • +10
Vojnici kod aerodroma u Kabulu Izvor: Profimedia / Autor: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia