europski izazovi

Janša s Orbanom i Vučićem raspravljao o vraćanju europskog identiteta

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.07.2020 15:54
  • Objavljeno 08.07.2020 u 15:54
Janez Janša

Janez Janša

Izvor: Pixsell / Autor: Jure Makovec / AFP

Slovenski premijer Janez Janša sudjelovao je u srijedu, zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na web-konferenciji o europskim izazovima i traženju zajedničkog europskog identiteta

'S izazovima koji stoje pred nama možemo se suočiti ako se vratimo svojim izvornim vrijednostima i svom identitetu. Moramo se boriti za naše ljude, Europljane, naše nasljeđe i narode, našu slobodu, naš način života i našu budućnost', kazao je Janša na on-line konferenciji koju je organizirala zaklada 'Građanska Mađarska', a vodi ju član Fidesza i bivši Orbanov ministar za ljudske resurse Zoltan Balog.

U svom prilogu na konferenciji, Janša se među ostalim zauzeo za širenje EU-a na zapadni Balkan, te upozorio na neizvjesnosti koje donosi koronakriza i drugi izazovi pred kojima stoji EU. Slovenski premijer, kojega s mađarskim premijerom Orbanom povezuju prijateljske i bliske političke veze, naveo je kako u ideološkom smislu za Europu i njen identitet najveću prijetnju predstavlja 'kulturni marksizam'.

'U Komunističkom manifestu piše da je za stvaranje novog svijeta potrebno da nestane narod, privatno vlasništvo i školstvo, te da nestane religija. To se upravo sada i događa preko masovnih medija, kulturne industrije i nekih političkih stranaka', kazao je u raspravi Janša, kako ga citiraju slovenski mediji.

U materijalu koji je kao pripremu za trilateralni sastanak napisao Balog, navodi se među ostalim da je u Europskoj uniji, umjesto pravnih i formalnih tehničkih pitanja koja su sada u središtu, potrebno pokrenuti otvorenu rasporavu o izazovima koji stoje pred Europskom unijom, a koji se sada 'ignoriraju'.

'Potrebna je otvorena i iskrena rasprava o našim temeljnim vrijednostima, a ne bježanje od pitanja koja su nepopularna u mainstream medijima s dominacijom ljevice', navodi Balog. Dodaje, zemlje koje su za takvu otvorenu raspravu žele 'jaku i kompetitivnu Europu koja je dom različitih naroda' te Europu kao zajednicu temeljenu na "judeo-kršćanskim" i kršćanskodemokratskim vrijednostima i tradicijama, a ne federalističku Europu ("Ever Closing EU"), koja će zanemariti identitete i povijesnu baštinu pojedinih naroda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!