NOVE MJERE

Janša obećava osnivanje financijske policije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.11.2011 19:55
  • Objavljeno 13.11.2011 u 19:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Osnivanje financijske policije, prebacivanje trećine zaposlenih u javnoj upravi u gospodarstvo, te reorganizacija pravosuđa, neke su od mjera koje je u nedjelju popodne tijekom video-telekonferencije na kojoj je odgovarao na pitanja svojih birača najavio Janez Janša, osvoji li njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca

U Sloveniji 90 posto poduzetnika i obrtnika pošteno plaća porez, dok ostali to izbjegavaju osnivanjem fiktivnih tvrtki u poreznim oazama ili na Cipru, te tako škode državnim prihodima i daju slab primjer ostalima, rekao je Janša. Pojasnio je da bi financijska policija to mogla učinkovito spriječiti, pri čemu ne bi bilo zapošljavanja novih stručnih kadrova nego bi se izvela reorganizacija postojećih službi u policiji i poreznoj upravi.

Kao najveću žrtvu sadašnje gospodarske krize u Sloveniji Janša je naveo male poduzetnike i obrtnike. Rekao je da je od 12.000 propalih privatnih tvrtki u zadnje dvije godine više od pola propalo zbog neučinkovitosti pravosuđa jer nisu mogli naplatiti svoja potraživanja sudskim putem i u razumnom roku, što bi promijenila reorganizacija pravosuđa i davanje prioriteta takvim slučajevima.

Glede smanjivanja velikih troškova državnog aparata i sve većeg zaduživanja, Janša je najavio veliko smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, rekavši da je u njoj prije 15-ak godina radilo 45.000 ljudi manje i da nije bila ništa manje efikasna nego sada.

Takvo smanjivanje ne bi se moglo izvesti "preko noći" nego postupno, a prije toga stimuliranjem investicija u gospodarstvo za te bi kadrove trebalo osigurati nova radna mjesta, naveo je Janša.Smanjivanje troškova države koja se zadnjih godina zaduživala i trošila više od prihoda i svojih mogućnosti Janša je naveo jednim od prioriteta koje će morati imati slijedeća vlada.

Slabo stanje banaka u državnom vlasništvu Janša bi prema izjavama tijekom konferencije riješio osnivanjem tzv. "slabe banke" kakvu je na početku krize utemeljila Njemačka. U takvu bi se banku prenijela slaba potraživanja sadašnjih državnih banaka čime bi se očistile njihove bilance od tereta loših kredita koje su davale za vlasničke konsolidacije menedžerima tijekom tzv. "tajkunske privatizacije". Nakon tog, rekao je Janša, utvrdilo bi se tko je odgovoran za davanje takvih velikih kredita jer se ispod svakog takvog ugovora o kreditiranju nalazi i potpis.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi